Pieile Rosii

Indienii semi-nomazi din preriile nord-americane, cunoscuti sub denumirea de Pieile Rosii, ne-au fascinat, in special, prin intermediul filmelor americane; indieni Sioux, apasi, Cheyenne, comansi sau Pawne care stapâneau vaste teritorii semiaride din Canada pâna in Texas si Valea fluviului Mississippi. Au lasat in urma lor nenumarate marturii ale unei culturi insolite. Secole de-a rândul s-au deplasat pe jos pâna la venirea conchistadorilor in Lumea Noua, in 1539, la nord de Rio Grande si la vest de Mississippi. Din hergheliile lor au scapat sute de cai care s-au indreptat spre marile câmpii din nord unde in 10-15 ani s-au adaptat excelent si s-au inmultit.

indieni

Cele mai importante triburi de indieni erau Sioux, Picioarele Negre si Cheyenii, care aveau credinte comune (erau monoteisti si animisti). Credeau in Marele Spirit Creator si in viata nevazuta care palpita in stâncile muntilor, in copaci, in fenomene ale naturii etc. Erau fini observatori ai naturii careia i-au descoperit nenumarate secrete, utile in viata cotidiana, in anticiparea fenomenelor meteorologice, in depistarea urmelor de animale si ale vrajmasilor pe care ii puteau localiza si lipindu-si urechea de pamânt.

O alta particularitate, a carei origine se afla in cultul mexican Peyotl, a constituit-o provocarea halucinatiilor, fara sa recurga la droguri, in timpul carora apareau viziuni pe care asa-numitii wicacha wakan le interpretau pentru a prevedea evenimente. magazin

indieni2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *