“Postul tinteste îmbunatatirea performantelor sufletesti!”

Luni începe Postul Pastelui. Este cel mai lung si anevoios post al anului: are sase saptamâni, carora li se adauga Saptamâna Patimilor, iar restrictiile sale sunt cele mai severe. Paradoxal, însa, abundenta alimentelor de post din rafturile magazinelor sau din restaurante tinde sa mute accentul de pe latura duhovniceasca a postului, pe latura sa alimentara. Multa lume sustine ca “tine post”, fara a mai trece pe la biserica. De aici grava confuzie dintre post si o banala dieta.

Originile postului trebuie cautate în Vechiul Testament, unde gasim multe exemple în acest sens. De pilda, Moise a postit 40 de zile si 40 de nopti înainte de a primi Tablele Legii.

spovedanie

Dieta tinteste performantele fizice, postul, pe cele sufletesti: curatirea de patimi, pregatirea pentru spovedanie si, mai ales, pentru împartasire. Pe scurt, vizeaza îmbunatatirea sufleteasca. Am mai pomeni o diferenta importanta: pentru tinta performantelor fizice, dieta presupune doar regim alimentar si, eventual, sport; pentru suflet, însa, “regimul” alimentar se cere a fi însotit neaparat de rugaciune, milostenie, vorbire mai putina, împacare cu semenii etc. etc.

evz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.