Povestea Minisatului Sf. Andrei. Cum a reconstituit profesorul Sorin Apan satul românesc arhetipal într-o comunitate scolara.

În cei aproape 15 ani de când fiinteaza, au devenit o adevarata institutie, cunoscuta si recunoscuta ca atare în tara si strainatate: colaboreaza cu toate muzeele importante ale tarii – îndeosebi cu Muzeul Satului si Muzeul Taranului Român – sunt nelipsiti de la Astra Film Festival si Caravana Astra Film si invitati “de onoare” la majoritatea manifestarilor culturale românesti organizate de Institutul Cultural Român, au facut cunoscuta spiritualitatea româneasca traditionala în toata Europa, un turneu de colinde românesti i-a purtat o data pâna în Siberia.

Initial, prin ’97, Minisatul Sf. Andrei a fost amenajat într-o încapere de la subsolul Liceului “Andrei Saguna”, de unde a fost mutat apoi la mansarda si de acolo într-o sala de clasa, “abia daca era spatiu pentru câteva costume populare si ceva icoane si obiecte gospodaresti mai mici”. Situatia s-a “rezolvat” abia dupa vreo zece ani, mai exact în 2007 când, proaspat absolvent de Teologie, profesorul Sorin Apan devenea director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Dumitru Staniloae”, înfiintat cu doi ani înainte, în buna masura si gratie staruintelor sale la Ministerul Învatamântului si la Mitropolia de la Sibiu.

gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.