Preot cu Har sau rugaciunea inimii ?

Incepe sa devina o moda cautarea unui preot cu Har. Ce-i drept preotul din coltul strazii nu ne mai multumeste iar cei care au capacitati de clarviziune sau vazatori cu Duhul sunt putini. Prinsi in vartejul unei vieti agitate nu mai au timp de introspectii si multi fac din preotie o afacere, nu mai este acel indemn tainic care ii impinge sa urmeze Calea.

Imi spunea cineva ca vrea sa mearga la parintele Justin Parvu. Foarte bine zic eu, dar un preot cu insusirile parintelui “vede” si dincolo de cuvinte. Ai curajul sa iti spuna ce nu vrei sa auzi ? Pai e buna si o simpla Binecuvantare. Adica cum ? Cat de naiv sa fie marele duhovnic incat sa se lase inselat ? Nici in gluma sa nu ganditi ca puteti manipula un preot Vazator cu Duhul. Datoria lui este sa scormoneasca si sa scoata la iveala faptele si gandurile ascunse, asa cum un medic curata o infectie pana la radacina. Abia cand locul se curateste, plaga se poate vindeca. Un preot cu Har primeste “vederea in Duh” ca pe un dar, dupa multa munca, curatenie sufleteasca si trupeasca, smerenie, etc.

El nu va merge in piata publica pentru demonstratii deoarece nu ii este necesar acest lucru. Noi avem nevoie de ei, nu ei de noi.

Pacatul ingusteaza constiinta si te leaga. Mania, de pilda este mare pacat, pentru ca ingusteaza mintea si blocheaza puterile naturale ale omului.”

“Medeor – Etimologic, “meditatie” provine din verbul latinesc “medeor”, care inseamna: a vindeca, a mantui. Din medeor provin doi termeni: medicina(tamaduirea trupului) si meditatie( tamaduirea sufletului). Esenta meditatiei este suspendarea fluxului gandurilor. Suspendarea agitatiei mentale. Purificarea mintii de griji, obsesii, urme lumesti.

“Daca repetam fie si cateva minute stihul isihast( acea liniste launtrica, premisa bunatatii si a sanatatii) – Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul/a“, stabili si fermi, prelungind starea acesta, rezultatul se fixeaza, se intensifica. Linistea si puritatea devin tot mai cuprinzatoare. Odata cu aceasta pot aparea si fenomene PSI.” (Isihasmul sau mestesugul linistirii – Vasile Andru)

Poate ca aceste citate sunt prea complicate pentru unii. Ideea de baza este sa urmeze indrumarile crestine, sa spuna o rugaciune in gand chiar daca sunt pe strada, in masina, la job. Cu cat o repeta mai mult, cu atat ea “lucreaza” nevazut si starea se imbunatateste indiferent ca este vorba de sanatate, iubire, probleme materiale, etc.

Am sa va relatez o “poveste” reala. O doamna cu probleme foarte mari (are un copil bolnav), s-a trezit in situatia in care sotul i-a spus sec in fata ca vrea sa isi croiasca alt drum in viata. Femeia merge in mod constant la biserica, tine posturile, se roaga, etc. Cu toate acestea soarta a lovit-o din nou. Lacrimi, rugaminti, etc – nimic nu a functionat. Nu poti incalca liberul arbitru al celuilalt, asa ca singura cale este sa te impaci cu ideea si sa te lasi in mainile Lui Dumnezeu. Stim ca Dumnezeu nu isi lasa “copii” la greu, asa ca i-a indrumat pasii catre o alta biserica. Se spune ca atunci cand nu mai ai speranta, cand nimeni nu te mai ajuta, Maica Domnului nu te paraseste. Asa s-a intamplat si in cazul doamnei. A mers la Biserica Icoanei unde se spune ca exista o Icoana Facatoare de Minuni. Cum trecuse deja mult timp de la despartire si speranta disparuse, ceea ce a urmat a fost un miracol – sotul a hotarat sa revina alaturi de ea. As vrea insa sa atrag atentia asupra unui lucru – doamna in cauza nu a blestemat, nu a facut scandal pe strada si nu a aruncat cuvinte grele ci s-a rugat tot timpul ca Dumnezeu sa ii lumineze mintea sotului, sa il ajute sa se regaseasca, sa ii dea pace in suflet. La Biserica Icoanei sunt doi preoti intelepti, dispusi sa ajute, iar Icoane Maicii Domnului face minuni chiar si in aceste zile zbuciumate.

Cei ce merg acolo trebuie sa treaca pragul bisericii de 9 ori. Unii merg la Sf. Maslu(vinerea), altii fac seria luni/miercuri/vineri iar altii disperati merg 9 zile la rand. Sunt multi cei ce au fost ajutati de Sfanta Icoana a Maicii Domnului si chiar daca nu indraznesc sa marturiseasca, viata lor s-a schimbat in bine. Marturia ajutorului primit de la un Sfant, Icoana, etc ii ajuta pe ceilalti aflati in nevoie. Nu trebuie tinut secret acest lucru, trebuie impartasit si celorlalti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.