Proprietatile Caprifoiului – Mâna Maicii Domnului

Invadati de flori olandeze reci si impersonale dar cu aspect artistic de necontestat, mai exista inca plante si soiuri de flori ce si-au pastrat mirosul nealterat de combinatii genetice si modificari agresive.

Cunoscut de majoritatea romanilor dupa parfumul suav si dulceag, Caprifoiul sau Mana Maicii Domnului nu este doar o planta decorativa ci si cu proprietati deosebite. Dupa ce salcamii au inceput sa isi scuture podoaba cu parfum ametitor si la inceputul infloririi teiului apare Caprifoiul, Lonicera japonica. Planta agatatoare cu flori mici si parfumate il gasim formand bolte , gardurii vii, perdele agatatoare cu un parfum ametitor.

caprifoi0

Ceaiul de caprifoi are efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene, antispasmodice datorita faptului ca în compozitia florilor se regasesc substante precum quercitine, magneziul, calciul, potasiul, uleiuri esentiale sau vitamina C. Infuzia se prepara din bobocii plantei, proportia fiind de o ceasca de boboci la un litru de apa clocotita, care se lasa la infuzat pentru 10 minute. Se pot consuma 2-3 cani de infuzie pe zi.

Infuzia este în special benefica persoanelor care sufera de:

cefalee;
migrene;
febra, gripa, raceala;
dureri în gât sau la urinat;
abces mamar sau intestinal;
ochi umflati;
inflamatii intestinale, ale tractului urinar sau ale aparatului genital;
unele tipuri de cancere;
conjunctivita (se aplica comprese îmbibate cu infuzie pentru 15 minute si/sau se sterg ochii cu un servetel înmuiat în infuzie);
rani durerose (se aplica comprese cu infuzie de caprifoi la prepararea careia se pot adauga si frunze). sursa

caprifoi

În traditia populara se vorbeste despre planta care poarta numele Maicii Domnului ca una cu efecte tamaduitoare atât pentru bolile trupesti, cât si pentru cele sufletesti. Cea mai cunoscuta planta din aceasta categorie este si mâna Maicii Domnului.

Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus în brate a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldatii lui Irod când acestia o hartuiau. Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare: „De azi înainte si pâna în eternitate, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. Îti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-l salvezi de la moarte asa cum ai facut tu pentru mine”.

caprifoi1

Folosita sub forma de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereste de numeroase afectiuni si este leac pentru dureri. Florile se recolteaza cu precadere primavara sau la începutul verii când floarea este înca în stadiul de boboc. Specialistii spun ca infuzia cu radacina de mâna-Maicii-Domnului încetineste coagularea sângelui si tine la distanta bolile de inima. În plus, calmeaza crampele si durerile articulare la persoanele care sufera de artrita sau reumatism. Florile macerate grabesc vindecarea ranilor. Se lasa la macerat peste noapte o ceasca cu flori de caprifoi, la un litru de apa. Dimineata se filtreaza amestecul si cu solutia rezultata se pun comprese pe zonele afectate de acnee, rani, abcese si cicatrici. adevarul

caprifoi2

Florile caprifoiului pe lânga faptul ca raspândesc un miros încântator, au proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatoare.

Febra acuta, durerile în gât si cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obtii dintr-o ceasca cu flori la 1 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.

Ceaiul este contraindicat persoanelor cu diaree acuta sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat si în caz de abces mamar si intestinal, dizenterie si durere în timpul urinarii. jurnalul

caprifoi3

Florile caprifoiului au un puternic efect antimicrobian, luptand impotriva salmonelei, stafilococului si streptococolui.
Pentru un efect antiviral si antibacterian maxim, aceasta planta poate fi combinata cu semintele de Forsythia suspensa – binecunoscutul arbust cu flori galbene sau cu Echinacea. Se adauga 2 lingurite de flori la o cana de apa fiarta si se lasa sa se infuzeze timp de 20 de minute.

Digestia este un proces important al vietii de zi cu zi. Persoanele care sufera de tulburari digestive, experimenteaza in acelasi timp stresul fizic si psihologic. Datorita proprietatilor sale medicinale, caprifoiul poate ajuta impotriva unor afectiuni digestive, care includ umflaturile si durerile la nivelul intestinului subtire (enterita). De asemenea, poate ajuta la vindecarea dizenteriei. bzi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.