Oamenii de stiinta de la NASA au dat publicitatii, în urma unui documentar BBC, un raport tinut secret pâna recent si care are la baza o ipoteza înspaimântatoare legata de activitatea vulcanica a unei zone din Statele Unite.
Raportul NASA face referire la celebrul Parc National Yellowstone. Sub cei 8.991 de kilometri patrati ai paradisului natural clocoteste o enorma punga de lava.
Daca pentru turisti gheizerele mirobolante si izvoarele termale de o frumusete salbatica pe care le genereaza germinatia vulcanica din subteran alcatuiesc un spectacol unic al naturii, pentru cercetatorii de la NASA toate acestea constituie o bomba cu ceas la scara unei civilizatii.
Brian Wilcox, angajat NASA, a declarat pentru BBC ca, dupa ce a studiat acest pericol, a ajuns la concluzia ca „amenintarea supervulcanului este substantial mai mare decât amenintarea asteroizilor ori a cometelor”.
Exista 20 de supervulcani cunoscuti pâna în prezent pe planeta noastra. Eruptii majore ale acestei salbe de supervulcani se produc, în medie, o data la 100.000 de ani. Unul dintre principalele efecte dezastruoase pe termen lung pe ar fi foametea, care s-ar putea instala dupa o lunga iarna vulcanica.
O iarna vulcanica ar afecta rezervele de hrana la nivel global. digi24