Rolul coacazelor în fitoterapie

Coacazele sunt fructe cu multiple virtuti medicinale. În mod deosebit fructele au proprietati diuretice, depurative, pectorale, sudorifice, stomahice, antidiareice, anticolitice, astringente, hipotensive, antireumatice, antigutoase, antiinflamatoare, vermifuge, antiscorbutice, antihemoragice, antiinfectioase, cicatrizante, vitaminizante, energizante, aperitive si racoritoare.

Fructele de coacaz negru sau rosu se folosesc în stare proaspata, congelata sau prelucrate sub diferite forme ca: suc, sirop, compot, marmelada, gem, jeleu, vin, lichior.

În fitoterapie se recomanda sub urmatoarele forme:

– fructele proaspete se consuma cu putin zahar sau miere de albine într-o cura de dezintoxicare (o zi pe saptamâna luând câte 1 kg fructe), fara a consuma altceva în ziua respectiva. Aceasta cura previne accidentele vasculare, hipertensiunea arteriala, mareste acuitatea vizuala, combate obezitatea si favorizeaza longevitatea. Consumate înainte de mese, fructele proaspete au efecte tonic-aperitive, iar dupa mese au actiuni stomahice; lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.