Romania vrea sa readuca in rafturi parizerul cu 60 % carne

Sorin Minea, ROMALIMENTA: ” La cererea, in primul rand, a consumatorului, care spune “nu stim ce bagati in ele, pe vremuri erau mai bune”, aditivii vor fi cei de la origine, sare, nitrit, polifosfat, nu vor fi folositi coloranti, vor avea gustul de carne, nu intaritor de gust.”
Iata si un exemplu: in urma cu 50 de ani, intr-unul din salamurile facute la o fabrica de mezeluri din Sinaia se gasea 73 la suta carne de vita amestecata cu porc, 24 la suta grasime si 1,3 la suta sare, plus condimente.

Din pacate, acum unii producatori au inversat cantitatile. In unele mezeluri pun 80 la suta grasime, 10 la suta carne, iar in rest completeaza cu soia, coloranti si corectori de gust.
Ideea este ca atunci cand ajungem la raft sa putem alege acele produse facute ca pe vremea bunicii. Stiati ca, de pilda, in 1968 crenvurstii contineau 63 la suta pulpa calda de vita, peste 35 la suta grasime de porc si cateva condimente. Ei bine, doar aceleasi ingrediente ar trebui sa le contina si crenvurstii care se incadreaza in categoria “retete consacrate”. protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.