Romanii cunosteau nanotehnologia?

Cupa Licurg, aflata în prezent la British Museum, din Londra, este facuta dintr-o sticla dicroica, adica una care prezinta doua culori diferite, dupa modul în care cade lumina. Luminata din fata, cupa apare verde, în vreme ce, atunci când este luminata din spate, este rosie.

La crearea ei au fost folosite tehnologii similare nanotehnologiilor moderne, ce presupun manipularea materialelor pâna la scara atomica si moleculara.

Nanotehnologiile reprezinta un domeniu nou si deosebit de interesant pentru cercetatorii moderni, care cred ca materiale si procesele din sfera nanotehnologiei pot fi utilizate în nenumarate aplicatii, de la diagnosticarea bolilor pâna la identificarea unor pericole biologice în aeroporturi.

Misterul cupei Licurg a fost dezlegat abia în anii 1990, dupa decenii în care oamenii de stiinta au fost derutati de caracteristicile ei neobisnuite.

Studiind la microscop fragmente din sticla pocalului, cercetatorii au constatat ca mesterii romani impregnasera sticla cu particule de aur si argint, cu o granulatie foarte fina, aproximativ 50 nanometri în diametru, de 1000 de ori mai mici decât un graunte de sare. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.