Saptamâna Luminata

Saptamana Luminata este prima saptamana care urmeaza dupa Invierea Domnului Nostru si Mantuitor Iisus Hristos si se termina in duminica urmatoare numita Duminica Tomii (a Sfantului Apostol Toma).

Pentru crestinii ortodocsi, Saptamana Luminata este inceputul unei perioade de sarbatoare care se termina dupa cincizeci de zile de la Pasti la Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile).

Aceasta perioada sta sub semnul luminii si prima slujba din saptamana incepe prin cuvintele “veniti de luati lumina”. Hristos iese din mormant invaluit in lumina cea sfanta a dumnezeirii Sale. Din noaptea Invierii si pana la Inaltarea Domnului la cer, in Biserica se canta “Lumineaza-te, lumineaza-te noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit”, prin noul Ierusalim facandu-se referire la Ierusalimul cel vesnic, eshatologic

Invierea Domnului Hristos

Slujbele din Saptamana luminata se tin cu Usile Imparatesti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este impiedicata de nimic, ceea ce simbolizeaza usa deschisa de la mormantul Mantuitorului dar si ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim in momentul mortii Mantuitorului.

In primele secole ale crestinismului, in timpul Saptamanii luminate, catehumenii (cei care se pregateau sa primeasca taina Botezului) care erau botezati in noaptea de Pasti, purtau haine albe, simbol al bucuriei Invierii. ziare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.