Scandalos: BBC-ul pretinde ca dacii erau niste barbari, hoti si violatori!

Cu mare interes a fost asteptat documentarul “Rome’s Lost Empire”, al celor de la BBC, mai ales in tara noastra, pentru ca se anuntau, cu surle si trambite, descoperiri incitante ce ar rescrie partial istoria Daciei de dupa anul 106. Iata ca el a fost lansat de ceva vreme, insa calitatea si acuratetea informatiilor prezentate in acesta lasa mult de dorit, iar geto-dacii sunt din nou denigrati, de data aceasta si cu ajutorul unor specialisti romani, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza.
Desi se precizeaza ca Transilvania este o parte a Romaniei, in harta prezentata la minutul 17, scoasa in evidenta prin colorarea cu rosu, se induce ideea ca Transilvania ar insemna toata Romania, ba chiar si dincolo de granitele ei, lucru care, unui necunoscator al istoriei Daciei i-ar putea inocula, ca informatie, ca romanii au cucerit si stapanit cam tot ce inseamna Romania de astazi, element, evident, eronat. Descrierea dacilor este una care denota in mod clar lipsa de informare si documentare a realizatorilor filmului cu privire la populatia nord-dunareana din preajma secolului II d.Hr.

daci

Astfel, acestia sunt prezentati drept un trib barbar care, traducand ad literam afirmatia vorbitorului Dan Snow, “devenise prea mare pentru incaltarile sale” or, pe romaneste “se intinsese mai mult decat il tinea plapuma”. Cum anume s-a intamplat asta, ne intrebam noi, din moment ce dacii traiau in regatul lor si nu pe vreun teritoriu apartinand Romei? Nu intelegem cum s-au…”intins’ ei.
Urmatoarea afirmatie reprezinta o aberatie colosala, in sensul ca acelasi Dan Snow spune foarte clar ca “dacii patrundeau in teritoriul roman furand animale si femei”, motiv care ar fi stat la baza deciziei romanilor de a ataca Dacia. Continuand, Dan Snow mai spune ca romanii erau nevoiti sa dea un exemplu, astfel incat…rebeliuni de genul acesta sa nu fie luate drept model in restul imperiului. Sursa

Vezi si Aparati istoria! Cereti explicatii BBC-ului si lui Gelu Florea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.