Scrierea olmecilor, imposibil de tradus

In statul mexican Veracruz, îin 1999, a fost descoperita o placa conava pe care sunt inscriptionate scrieri necunoscute anterior. Varsta aproximativa a tablitei este inceputul primului mileniu i.Hr.

Artefactul apartine culturii Olmece si a fost descoperit printre resturile unui deal artificial.

hartapng

Caracterele imprimate in randurile orizontale, sunt repetate partial. Trei din cele 28 de caractere inregistrate se repeta de patru ori, celelalte sase se repeta de patru ori, si 12 caractere – in cate doua exemplare.

placa olmeca

Probabil cea mai veche scriere central-americana, despre care avem informatii certe, este cea olmeca. Putine lucruri se stiu astazi despre civilizatia olmeca ce inflorea in urma cu aproape trei milenii si jumatate pe teritoriul de astazi al Mexicului (statele Veracruz si Tobasco). Cert este ca in cazul olmecilor putem vorbi de prima mare civilizatie din Mezoamerica. In fapt, olmecii au precedat cu circa un mileniu mult mai celebrele civilizatii Azteca si Maia si, mai mult, pot fi considerati parintii culturali ai acestora. Oamenii de stiinta au fost convinsi ca olmecii nu cunoasteau scrierea, asta pana in 1990, atunci cand arheologii scoteau la lumina un artefact pe care se aflau 62 de caractere olmece. Era dovada de netagaduit a unei scrieri antice pierdute. Fara descoperirea altor inscrisuri, nu exista insa nicio sansa de descifrare a acestui alfabet din negura timpului. sursa

olmec

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.