Sfânta Xenia din Sankt Petersburg

Aceasta nebuna pentru Hristos a trait în secolul al XVIII-lea, în Rusia. Dupa ce la vârsta de 26 de ani a ramas vaduva, ea a ales sa îmbrace hainele militare ale sotului ei, sa-si doneze casa si tot ce avea si sa porneasca pe drumul lepadarii complete de sine, al nebunilor pentru Hristos. O vreme a fost insultata, batjocorita, umilita, dar cu timpul darurile ei duhovnicesti au ajuns sa fie vizibile de catre toata lumea. Primea bani putini, pe care îi daruia mai departe saracilor, prezicea evenimentele care aveau sa se întâmple, binecuvânta oamenii, care considerau vizita ei în casa lor drept un dar dumnezeiesc. Este sarbatorita pe 11 ianuarie.

Ivan cel Groaznic si Nicolae, Nebunul pentru Hristos

Întâlnirea dintre sângerosul Ivan, care pornise în anul 1570 într-o campanie de pedepsire a celor care nu i se supuneau, si Nebunul pentru Hristos Nicolae a avut loc în orasul Pskov. Tarul voia sa treaca prin foc si sabie locuitorii, dar în cale i-a aparut zdrentarosul Nicolae, care i-a oferit carne cruda. Ivan a spus ca el nu manânca carne în post, si oricum nu cruda, iar atunci „nebunul“ i-a deschis ochii strigându-i: „Dar sângele crestinilor îl bei!“ Si l-a amenintat ca de se va atinge de locuitori, va muri precum calul sau. Tarul s-a mâniat, a vrut sa-l pedepseasca pe zdrentaros, însa acesta s-a facut nevazut si imediat a aparut un slujitor al tarului care i-a spus ca tocmai murise calul sau, din pricini necunoscute. Ivan cel Groaznic a renuntat la orice razbunare, temându-se.

Sfântul Vasile Fericitul

Multi sunt sfintii de acest tip, dar poate cel mai cunoscut nebun pentru Hristos este Vasile Fericitul. S-a nascut lânga Moscova în anul 1468, într-o familie de tarani si a fost dat ca ucenic la un cizmar. Aici a învatat meserie pâna în ziua când, venind un om înstarit si comandând multe perechi de încaltari, pe Vasile l-a pufnit râsul. Fiind admonestat de cizmar si întrebat de ce s-a purtat asa, Vasile, care deja avea darul înainte vederii, a spus: „Ce-i trebuie unui mort atâtea încaltari?“ Nu dupa multa vreme, cel care facuse comanda a murit. A fost începutul lungilor peregrinari ale Sfântului Vasile, care pâna la urma a fost apreciat inclusiv de familia regala, Ivan cel Groaznic si ai lui având o deosebita evlavie pentru acest sfânt. Când si-a dat obstescul sfârsit l-au înmormântat în Catedrala „Sfântul Vasile Blajinul“ din Moscova. lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.