Sfantul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul – 2 decembrie

Intalnirea mea cu Sfantul Porfirie Kavsokalivitul este destul de noua. Am vazut cu ceva timp in urma o pictura cu parintele Paisie Aghioritul unde aparea si Cuviosul Porfirie. Simplitatea mormantului de la Suroti unde se odihneste Sfantul parinte Paisie Aghioritul a fost un loc unde mi-am dorit sa ajung si Dumnezeu mi-a implinit dorinta. Tot atunci am mers si la Fericitul Iacov Tsalikis care se odihneste in curtea manastirii David Batranul din Evia.

Nu prea stiam eu mare lucru despre “Bunicutul Porfirie” cum il numeau copii lui de suflet dar citisem ca a fost contemporan cu Parintele Paisie care s-a lipit de sufletul meu.

paisie porfirie iacov

In cartea “Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie” l-am “intalnit” mai indeaproape pe “Bunicutul Porfirie”.

Am regasit aceeasi blandete si intelepciune, pe care o descoperisem si la Parintele Paisie Aghioritul cu care ma familiarizem de ceva timp.

In marturiile celor ce l-au cunoscut descoperim un Sfant cu darul de a vedea trecutul si prezentul inca din copilarie. Spunea Sfantul Porfirie ca te poti mantui si in Omonia nu doar la muntele Athos. Ideea este ca trebuie sa iti doresti, sa te straduiesti si sa o faci cu dragoste.

Cu siguranta fiecare dintre noi a iubit ceva sau pe cineva. Atunci cand iubirea aceea puternica si curata i-o daruim lui Hristos vom primi inzecit.

Trimite felicitari cu sfaturile Parintelui Porfirie Kavsokalivitul

Porfirie

***

Sufletul vostru sa se daruiasca rugaciunii „Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma” pentru toate nelinistile voastre, pentru toate si pentru toti.

Scrisoarea Batranului Porfirie catre fiii sai duhovnicesti

Iubitii mei fii duhovnicesti, acum, cand mintea-mi este inca intreaga, vreau sa va dau cateva sfaturi. De mic copil ma aflam tot in pacate. Cand m-a trimis maica mea sa pazesc vitele pe munte – caci tatal meu, fiind saraci, plecase in America sa lucreze la canalul Panama pentru noi, copii sai -, pe cand pasteam vitele, citeam silabisind viata Sfantului Ioan Kalivitul. Si l-am indragit foarte mult pe Sfantul Ioan si ma rugam indelung, ca un copil ce eram de doisprezece-cincisprezece ani, nu-mi mai amintesc prea bine.

Si vrand sa-l imit, cu foarte multa lupta am plecat de la parintii mei pe ascuns si am ajuns la Kafsokalivia, in Muntele Athos si am intrat in ascultare la doi Batrani ce erau frati buni, Pantelimon si Ioanichie. S-a intamplat sa fie foarte evlaviosi si plini de virtuti, asa ca i-am indragit foarte si, de aceea, cu rugaciunile lor, faceam deplina ascultare. Acest lucru m-a ajutat foarte mult; simteam o mare iubire pentru Dumnezeu si petreceam foarte bine. Insa, cu ingaduinta lui Dumnezeu, pentru pacatele mele, m-am imbolnavit foarte rau. Atunci Batranii mei m-au povatuit sa ma duc la parintii mei, in satul meu, la Sfantul Ioan din Evia.

Si, desi de mic copil facusem pacate multe, cand m-am intors in lume am continuat a face pacate care, pana astazi, s-au inmultit foarte mult. Lumea insa m-a socotit bun si acum toti spun ca sunt sfant. Eu insa, simt ca sunt cel mai pacatos om din lume. Cate mi le-am amintit, desigur le-am marturisit si stiu ca Dumnezeu mi le-a iertat pe cele spovedite, insa acum simt ca si pacatele mele sufletesti sunt foarte multe, asa ca va rog pe voi, cei care m-ati cunoscut, sa va rugati pentru mine, fiindca si eu, cat am trait, m-am rugat cu multa smerenie pentru voi.

Iar acum, ca ma indrept spre cer, cred ca Dumnezeu ma va intreba: “Ce cauti tu aici?”. Iar eu Ii voi spune: “Nu sunt vrednic, Doamne, de acest loc, ci, ceea ce iubirea Ta va voi, sa mi se faca mie”. Mai departe nu stiu ce va fi. Imi doresc insa sa lucreze iubirea lui Dumnezeu.

Si intotdeauna ma rog ca fiii mei duhovnicesti sa-L iubeasca pe Dumnezeu, Care este totul, ca sa ne invredniceasca sa intram in nezidita Sa Biserica de pe pamant. Fiindca de aici trebuie sa purcedem. Eu intotdeauna m-am straduit sa citesc imnele Bisericii, Sfanta Scriptura si Vietile Sfintilor nostri si ma rog ca si voi sa faceti acelasi lucru. Eu m-am straduit, cu darul lui Dumnezeu, sa ma apropii de Dumnezeu si ma rog ca si voi sa faceti acelasi lucru. Va rog pe toti sa ma iertati pentru toata supararea ce v-am pricinuit. (Ieromonah Porfirie, Kafsokalivia, 4/17 iunie 1991)

***

“Ce sa ne facem, parinte, cu copilul nostru ca este sovaielnic si mai are si tot felul de fobii?”, parintele raspundea:
– Voi purtati întreaga raspundere prentru purtarea lui. Din pricina relatiilor proaste dintre voi doi, chiar din vremea când se afla în pântecele maicii sale i-ati provocat toate aceste traume psihice si toate problemele psihologice pe care acum trebuie sa le îndure. Sfintenia parintilor contribuie la mântuirea copiilor. Într-un singur fel putem face sa nu avem probleme cu copiii nostri, si anume prin sfintenie! Deveniti toti sfinti si nu veti mai avea probleme cu copiii vostri… Acest lucru îl veti dobândi lesne în momentul în care va veni Harul cel dumnezeiesc. Dar cum vine Harul ce dumnezeiesc? Vine când ne smerim si ne rugam. Iar rugaciunea trebuie sa fie fierbinte si curata, caci daca ne rugam cu credinta si rabdare, nu se poate sa nu primim raspuns.

***

“Sa nu te indignezi, nici macar in tine, pentru nici o acuzatie nedreapta ce ti s-ar aduce. Este un lucru rau. Si raul incepe prin ganduri rele. Cand te amarasti si te indignezi, fie doar cu gandul, iti strici atmosfera duhovniceasca. Impiedici Sfantul Duh sa lucreze si ingadui diavolului sa mareasca raul. tu trebuie sa te rogi totdeauna, sa iubesti si sa ierti, alungand de la tine orice gand rau.”

“Nu trebuie sa-ti duci lupta crestineasca cu predici si contestatii, ci cu o adevarata iubire ascunsa. Cand contestam, ceilalti reactioneaza. Cand ii iubim sunt miscati si-i castigam. Cand iubim, credem ca noi le oferim ceva celorlalti pe cand, in realitate, intai ne oferim noua insine. Iubirea cere sacrificii. Sa sacrificam cu umilinta ceva de-al nostru, care in realitate este al lui Dumnezeu.”

“Cand te trezesti noaptea, sa nu te intorci pe partea cealalta pentru a adormi la loc. Sa te ridici, sa ingenunchezi in fata Celui Rastignit si a Sfintilor si sa te rogi smerit si cu iubire. O jumatate de ora, un sfert, zece minute, cinci, cat poti.”

***

Cand i-am spus ca nu tin minte tot ce citesc, Par. Porfirie mi-a spus acestea: “Sa stii, fiule, ca toate ni se depoziteaza in memorie, iar cand Hristos socoteste ca a venit ceasul potrivit, le dezvaluie.”

“Cand citesti sa incerci sa citesti limpede, astfel incat sa se auda si ultima litera a fiecarui cuvant. La fel sa procedezi si cand canti la biserica sau cand te rogi, fiindca astfel te obisnuiesti sa fii corect si smerit in toate, in cuget, in cuvinte si in fapte.”

***

Cand uneori incepe sa-ti fie frica, asa cum spui, aceasta se intampla din pricina ca nu Il iubesti indeajuns pe Hristos. Asta e totul.”

“Sa te rogi si sa iubesti. Sa-L iubesti pe Dumnezeu si sa-i iubesti si pe semenii tai. Nu vezi cate poate face dragostea lui Hristos? Sa nu te intrebi in sinea ta daca te iubesc ceilalti. Daca-i iubesti tu primul, sa stii ca atunci si ei te vor iubi deopotriva.”

“Ca sa fii iubit de ceilalti, mai intai trebuie sa-i iubesti tu.”

***

“Astazi oamenii cauta sa fie iubiti si de aceea esueaza. Corect e sa te intereseze nu daca ei te iubesc, ci daca tu Il iubesti pe Hristos si pe oameni. Doar astfel sufletul iti este implinit.”

“Sa nu stai in spatii inchise, ci sa iesi in mijlocul naturii.”

“Manastire poate fi si casa ta, numai sa vrei. Nu e cu nimic diferita de o manastire. Este de-ajuns sa faci ce-ti spun. Nu locul face manastirea, ci felul in care vietuiesti. Du-te acum, roaga-te si fii rabdator in toate”.

***

Acatistul Sfântului Porfirie Kafsokalivitul – 2 Decembrie

Condacul 1

Pe Parintele nostru Porfirie, facatorul de minuni, care a împartit mana din pustia binecuvântata a Sfântului Munte celor ce flamânzeau în pustia duhovniceasca a lumii, veniti sa îl laudam, binecredinciosilor, si pentru rugaciunile pe care le înalta Domnului pentru mântuirea neamului crestinesc sa îi multumim cântându-i: Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Icosul 1

Ai auzit dulcele glas al Preadulcelui Iisus chemându-te la nunta cea vesnica si zicând: “Vino, Parinte Porfirie, de mosteneste împaratia Cerurilor care este gatita celor ce si-au purtat crucea nevoindu-se din dragoste pentru Dumnezeu!”; noi, vrând a fi partasi fericirii tale, îti aducem aceste laude:
Bucura-te, cel ce mijlocesti înaintea Sfintei Treimi pentru mântuirea noastra;
Bucura-te, rod înmiresmat al Traditiei Sfintilor Parinti;
Bucura-te, ostas îmbracat în armura duhovniceasca;
Bucura-te, furtuna care spulberi cuiburile ereticilor;
Bucura-te, cel ce te-ai daruit în întregime fiecaruia dintre cei ce te cercetau;
Bucura-te, ca luptând împotriva puterilor întunericului, le-ai biruit;
Bucura-te, ca ai aparat predaniile bisericesti si ai stat împotriva ratacirilor de multe feluri;
Bucura-te, ca i-ai binecuvântat pe cei ce au marturisit minunile tale;
Bucura-te, ca i-ai mustrat pe cei ce au spus despre tine lucruri neadevarate;
Bucura-te, cel ce stai departe de cei care rastalmacesc minunile tale;
Bucura-te, cel ce primesti laudele aduse de catre cei binecredinciosi;
Bucura-te, ceara însemnata cu pecetea sfinteniei;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al 2-lea

Stiind micimea vietuirii noastre, sa nu deznadajduim aflând nevointele Preacuviosului Parinte Porfirie, nici sa încercam a le urma fara dreapta socoteala, si mai ales sa nu cautam a agonisi harismele sale, caci nu putina vatamare vom afla. Ci sa cautam a învata de la el smerenia si dragostea pentru cele sfinte, ca sa îi putem cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Ai primit la botez numele de Evanghelie, care se tâlcuieste „Buna-Vestire”, si întreaga ta viata a fost o buna-vestire despre lucrarea Duhului Sfânt si despre dobândirea vesniciei de catre oamenii care, trecatori fiind prin viata pamânteasca, L-au cunoscut pe Domnul care ieri, astazi si în veac Acelasi este, si din revarsarea inimii ti-au cântat:
Bucura-te, ca din pruncie ai fost pazit de Cel a carui întrupare a fost binevestita de înger;
Bucura-te, ca din frageda vârsta ai nazuit sa îi închini Domnului viata ta;
Bucura-te, ca din copilarie ai plecat la Muntele Athos ca sa urci muntele virtutilor;
Bucura-te, ca atunci când te-ai lovit din greseala cu securea în picior ai cerut ajutorul Maicii Domnului;
Bucura-te, ca ocrotitoarea Sfântului Munte ti-a oprit de îndata siroirea sângelui;
Bucura-te, ca ai trait acoperit de Sfântul ei Acoperamânt;
Bucura-te, ca pentru vietuirea ta cucernica ai fost hirotonit preot;
Bucura-te, ca ajutând multimi de oameni nu ti-ai pierdut linistea;
Bucura-te, luminator al Atenei si a toata Grecia;
Bucura-te, ca ai fost cautat de pelerini veniti din toata lumea;
Bucura-te, ca ai trait în vremurile noastre nevointe aspre ca ale Parintilor din vechime;
Bucura-te, ca pâna la moarte L-ai slujit cu jertfelnicie pe Hristos;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al 3-lea

Nu pentru vreo nevointa aparte s-au revarsat asupra ta râurile binecuvântarilor, ci pentru ca luând asupra ta crucea grea a ascultarii ai urmat Domnului care S-a aratat pe Sine ascultator pâna la moarte, si lepadând voia ta la picioarele batrânilor tai ai învatat de la acestia cântarea: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Sa vada roadele ascultarii cei ce vor sa traiasca neavând povatuitor, cei care plini fiind de mândrie cred ca au gasit un drum mai scurt catre Dumnezeu, si sa îsi cunoasca înselarea. Iar noi sa luam aminte la vietuirea Preacuviosului Parinte Porfirie si cerându-i sa mijloceasca la Dumnezeu ca sa primim puterea de a merge pe calea ascultarii, sa îi cântam asa:
Bucura-te, rob al lui Hristos care ai cunoscut ce înseamna adevarata libertate;
Bucura-te, ca nu ai cunoscut povara libertatii patimase;
Bucura-te, cel ce supunându-te batrânilor tai ai înteles taina ascultarii;
Bucura-te, ca Parintii Pantelimon si Ioanichie te-au învatat lepadarea voii;
Bucura-te, ca atunci când ti s-au deschis ochii duhovnicesti i-ai vazut cu duhul pe batrânii tai;
Bucura-te, cel ce facând ascultare ai iesit din chilia unui parinte pe fereastra;
Bucura-te, ca nu te-ai mâhnit când frumoasa pasare cioplita fara binecuvântare ti-a fost frânta;
Bucura-te, ca asa s-a frânt si gândul inimii tale de a face ceva dupa propria voie;
Bucura-te, ca prin rugaciune ai devenit asemenea stâlpilor monahismului;
Bucura-te, ca iesind în mijlocul oamenilor te-ai sârguit sa te jertfesti pentru ei;
Bucura-te, ca ai ridicat manastirea din Milesi ca pe un chivot al cunoasterii lui Dumnezeu;
Bucura-te, cel ce ai gasit în Sfânta Scriptura si în Vietile Sfintilor chipuri de sfintenie;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al 4-lea

“Daca nu ar fi scris Sfântul Ioan Scararul cartea despre dumnezeiescul urcus, ar fi putut-o scrie cu pricepere Parintele Porfirie”, s-a dat marturie despre masura sporirii tale; vazându-te Domnul ca din copilarie ai vrut sa urmezi viata de nevointa a unui alt avva Ioan, cel numit Colibasul, a venit în întâmpinarea ta si ti-a calauzit pasii pe treptele scarii raiului, iar tu I-ai cântat cu umilinta: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Mincinosi sunt ritorii care învata ca vremea sfinteniei a trecut, ca în vremurile noastre nu mai este cu putinta omului sa mearga pe calea cea strâmta pe care o arata Scriptura; noua numai a cugeta la vietuirea ta ne este de ajuns pentru a sta împotriva unora ca acestia, care nu vor sa cânte împreuna cu noi:
Bucura-te, ca urmând Sfântului Ioan Colibasul, L-ai primit pe Hristos în chilia inimii tale;
Bucura-te, ca Sfântul Porfirie al Gazei te-a crescut ca pe un urmas al sau;
Bucura-te, bucurie a Sfântului Atanasie si a celorlalti cuviosi aghioriti;
Bucura-te, cel ce iesind din Sfântul Munte nu ai parasit smerenia Sfântului Siluan;
Bucura-te, ca primind bastonul trimis de Sfântul Gherasim ai primit si binecuvântarea acestuia;
Bucura-te, cu Sfântul Vasile cel Mare care te-a ajutat sa ridici asezamântul din Milesi;
Bucura-te, cu Sfintii Ierarhi Nicolae si Spiridon, neobositii facatori de minuni;
Bucura-te, cu Sfintii Cosma si Damian si cu ceilalti Sfinti doctori fara de arginti;
Bucura-te, cel ce ai fost asemanat cu Sfântul Serafim de la Sarov;
Bucura-te, ca ai aratat lumii ca harismele Sfântului Nectarie din Eghina nu s-au pierdut;
Bucura-te, cu soborul tuturor Cuviosilor Parinti si Cuvioaselor Maici;
Bucura-te, floare din buchetul Maicii Domnului care ai împrastiat mireasma din Gradina ei;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al 5-lea

Desi în timpul vietii ai avut parte de apasatoare boli, Parinte, nu te-ai lasat biruit de durere, ci le-ai rabdat cu muceniceasca rabdare, si în loc sa cârtesti ai primit suferinta cu seninatate, cântându-I lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Cine poate sa stea departe de mijlocirile tale, stiind câta multime de bolnavi au simtit ajutorul tau? Cine oare va sovai sa alerge la tine, aflând ca din zi în zi numarul celor ce au primit sanatate trupeasca si sufleteasca sporeste fara încetare? O, Parinte Porfirie, pentru grija pe care ai aratat-o si o arati celor bolnavi, primeste de la noi laudele acestea:
Bucura-te, ca suferind grele boli ai primit puterea de a-i ajuta pe bolnavi;
Bucura-te, ca i-ai învatat pe oameni ca vindecarea adevarata vine de la Dumnezeu;
Bucura-te, ca însemnând bolnavii cu semnul sfintei cruci le-ai usurat durerile;
Bucura-te, cel ce i-ai ferit pe credinciosi de doctorii cei închipuiti care au puteri diavolesti;
Bucura-te, ca ai vindecat de paralizie pe femeia celui ce a venit sa te caute la manastire;
Bucura-te, ca desi acela nu te-a gasit a avut mare credinta în puterea mijlocirilor tale tainice;
Bucura-te, ca asa cum ai vindecat-o pe femeia sa îi poti vindeca si pe cei pentru care ne rugam;
Bucura-te, ca i-ai mângâiat pe cei cazuti în deznadejde;
Bucura-te, ca i-ai povatuit sa poarte crucea rabdarii;
Bucura-te, ca bolnavilor care ti-au cerut ajutorul le-ai adus grabnica tamaduire;
Bucura-te, cel ce si acum te rogi pentru cei aflati în diferite suferinte;
Bucura-te, ca pentru tine nu exista boli de nevindecat;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al-6-lea

Nici un om nu este fara de pacat, nici un om nu se poate fali ca a scapat de orice urma a bolii. Stiind ca nu numai trupurile noastre, ci si sufletele noastre sunt atinse de boala, dar stiind si ca Dumnezeu este Cel ce daruieste sanatate celor dreptcredinciosi, îti cerem sa te rogi ca împreuna cu cei tamaduiti de bolile lor sa Ii putem cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al-6-lea

Noule doctor fara de arginti, Parinte Porfirie, multumindu-ti ca prin nenumarate minuni ai daruit celor suferinzi tamaduirea, nu vom obosi vestind celorlalti vindecarile facute prin rugaciune catre Dumnezeu, si pentru aceasta te rugam sa primesti drept plata multumirile noastre:
Bucura-te, ca pe pruncul care nu se misca l-ai vindecat spre bucuria parintilor lui;
Bucura-te, pentru copiii care primind vindecare trupeasca L-au slavit pe Dumnezeu;
Bucura-te, ca pe femeia necajita de boala barbatului ei ai invatat-o sa se fereasca de tulburarea adusa de diavol;
Bucura-te, cel ce îi ocrotesti pe cei care se îngrijesc cu dragoste de bolnavi;
Bucura-te, cel ce vedeai si vezi mai bine decât doctorii bolile oamenilor;
Bucura-te, cel ce stai împotriva doctorilor nepriceputi ca sa-i feresti pe bolnavi de mai multa suferinta;
Bucura-te, cel ce te-ai aratat bolnavei care suferea de tromboza si ai vindecat-o;
Bucura-te, ca mai târziu aceasta a recunoscut chipul tau si asa a înteles de la cine a primit ajutorul;
Bucura-te, ca doctorii au ramas fara grai în fata vindecarilor pe care le-ai facut;
Bucura-te, balsam care aduci de la Dumnezeu vindecare trupeasca si sufleteasca;
Bucura-te, ca prin rugaciunile tale s-a biruit rânduiala firii;
Bucura-te, cel ce îi întaresti pe cei care marturisesc vindecarile tale minunate;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al-7-lea

Rabdând suferintele ca un al doilea Iov, ai aratat prin viata ta ca încercarile îngaduite de Dumnezeu nu covârsesc puterea omeneasca, si ca oricât de grele ar fi acestea, daca ne luptam sa le biruim, Mântuitorul Hristos va pune pe fruntile noastre cununi stralucitoare, pentru care îi cântam: Aliluia!

Icosul al-7-lea

Auzind cum în timpul vietii si dupa moarte i-ai izbavit de felurite ispite pe cei carora le-ai cunoscut neputintele, si aflându-ne noi însine în ispite fara de numar, caci viermele pacatului nu doarme, dorim sa te avem ca ocrotitor al nostru, si pentru aceasta îti cântam:
Bucura-te, ca trecând prin furtuna necazurilor ai primit puterea de a-i ajuta pe cei ispititi;
Bucura-te, ca i-ai facut dreptate slujbasului învinuit pe nedrept;
Bucura-te, ca pe tânara care vroia sa se sinucida ai scapat-o din ghearele diavolului;
Bucura-te, ca ai prevenit maicile de la Manastirea Jazak sa nu bea apa din fântâna otravita de necredinciosi;
Bucura-te, ca fara teama în vreme de razboi ai scapat o fata de la pângarire;
Bucura-te, ca l-ai izbavit pe ucenicul tau de primejdia din adâncurile apelor;
Bucura-te, cel ce dai cu prisosinta cele de trebuinta credinciosilor;
Bucura-te, ca printr-o minune Cel ce a înmultit pestii în pustie te-a vadit a fi asemenea Lui;
Bucura-te, ca aceasta minune si altele asemenea ei au fost tainuite pâna dupa moartea ta;
Bucura-te, cel ce te-ai aratat în chip minunat celor care ti-au cerut ocrotirea;
Bucura-te, ca oricine te cheama în ajutor cu credinta primeste sprijinul tau;
Bucura-te, ca nenumarate sunt facerile de bine pe care ni le-ai aratat;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al-8-lea

Cum sa nu ne veselim de minunile tale? Cum sa nu tresalte inimile noastre la aflarea bucuriei pe care o aduci celor ce te cinstesc, tainicule povatuitor al calugarilor si al mirenilor? Stiind ca ducând viata monahiceasca tu ai fost calauza priceputa si pentru familiile care în viforul lumii au cautat linistea duhovniceasca, îi cântam Celui Care te-a înteleptit: Aliluia!

Icosul al-8-lea

Vazând cum vrajmasul diavol se lupta ca mirenii sa duca o viata cât mai patimasa, aducându-le tulburare în suflet si soptindu-le ca numai în manastiri se poate duce o viata bineplacuta lui Dumnezeu, tu i-ai povatuit sa stea împotriva acestuia si sa duca lupta cea buna, iar ei sporind în vietuirea duhovniceasca ti-au cântat:
Bucura-te, ca îi afli pe fiii risipitori si te rogi pentru ei;
Bucura-te, ca aduci pacea în familiile dezbinate;
Bucura-te, ca le-ai descoperiti celor cazuti calea pocaintei;
Bucura-te, ca i-ai ajutat pe acestia sa ajunga fii credinciosi ai Bisericii;
Bucura-te, ca i-ai învatat pe parinti sa traiasca o viata sfânta pentru ca fiii lor sa fie paziti de ispite;
Bucura-te, ca rugându-se Domnului ucenica ta a fost petita de tânarul pe care îl iubea;
Bucura-te, ca domolind împotrivirile parintilor lui, au reusit sa se casatoreasca;
Bucura-te, ca le-ai vorbit despre Hristos tinerilor care necunoscând lumina traiau în patimi;
Bucura-te, ca ei ti-au sarutat picioarele cu dragoste;
Bucura-te, sprijin al celor ce vor sa îsi întemeieze o familie;
Bucura-te, ca Domnul ti-a dat priceperea de a fi calauza pentru cei casatoriti;
Bucura-te, blând duhovnic care cu iscusinta ai vindecat ranile sufletesti;
Bucura-te, apostol al sfinteniei în vremuri de mare tulburare;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al-9-lea

Doamne, Cel ce ne-ai zis “Fiti sfinti, ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt”, Care prin gura Preacuviosului Parinte Porfirie ne-ai amintit aceasta porunca a Ta, iar noi am priceput ca numai daca vom merge pe calea sfinteniei vietile noastre vor cunoaste împlinirea, acopera-ne cu harul Tau cel ceresc ca sa mergem pe aceasta cale fara a fi vatamati de cursele diavolului si sa îti cântam în toata vremea: Aliluia!

Icosul al-9-lea

Ceea ce marturiseste întreaga predanie a Rasaritului, si anume ca Dumnezeu S-a facut om pentru ca omul sa se sfinteasca, este cu anevoie de priceput; dar ascultându-te pe tine, Preacuvioase Parinte, ca ne îndemni sa ajungem la masura sfinteniei, oricât de mari ar fi ispitele care ne apasa, îti zicem:
Bucura-te, icoana a virtutilor poleita cu aurul smereniei;
Bucura-te, ca nu numai pe monahi, ci si pe mireni i-ai îndemnat sa rosteasca rugaciunea lui Iisus;
Bucura-te, ca îi vezi pe crestinii râvnitori stralucind ca niste faclii;
Bucura-te, ca l-ai vazut pe Parintele Yannis îmbratisându-si preoteasa în lumina raiului;
Bucura-te, dascal al cugetarii la cele sfinte;
Bucura-te, ca savârsind dumnezeiestile slujbe inima ta a devenit altar al Celui Preaînalt;
Bucura-te, ca aflând nevointele tale sporim în nevointa;
Bucura-te, ca prin postiri îndelungate ti-ai hranit sufletul cu putere cereasca;
Bucura-te, lumânare care te-ai asemanat rugului lui Moise;
Bucura-te, ca prin întelepciune duhovniceasca i-ai întrecut pe înteleptii lumii acesteia;
Bucura-te, ca ne-ai îndemnat ca prin lungi privegheri sa calatorim spre odihna vesnica;
Bucura-te, adeverire a învierii lui Hristos;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al 10-lea

Fiind aprins de dragostea cea duhovniceasca si vrând sa propovaduiesti oamenilor credinta în Hristos. pentru râvna ta Domnul te-a chemat sa fii partas darurilor Sfintilor Apostoli si prin harisma vorbirii în limbi ai grait pe întelesul celor de alt neam, iar ei mirându-se de sfintenia ta au strigat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Vrând tu sa o ajuti pe tânara Annoula sa lepede cugetarile desarte si sa creada în Atotputernicul Dumnezeu, nu ti-a fost opreliste necunoasterea limbii pe care o vorbea aceasta, ci prin darul lui Dumnezeu ai trecut de acesta stavila, spre bucuria celor care te lauda asa:
Bucura-te, ca niciodata nu ai gresit când ai spus oamenilor cele pe care ti le-a aratat Domnul;
Bucura-te, cel ce din smerenie nu I-ai cerut Domnului harisme alese;
Bucura-te, ca nu te-ai mândrit pentru darurile cu care Dumnezeu te-a covârsit;
Bucura-te, ca primindu-le nu ai contenit cugetarea smerita la propria ta pacatosenie;
Bucura-te, ca minunile le-ai facut nu spre lauda ta, ci spre slava lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca si noi am urmat povata pe care i-ai dat-o femeii credincioase, si nu ne îndoim de harismele tale;
Bucura-te, ca ai trait bucuria Rusaliilor;
Bucura-te, cel ce prin luminare dumnezeiasca ai înteles necazurile oamenilor;
Bucura-te, ca ai astupat gurile celor care cârteau împotriva darurilor Sfântului Duh;
Bucura-te, ca ne-ai lamurit ca puterile celor departati de Biserica vin de la îngerii cazuti;
Bucura-te, stavila pentru cei care fiind stapâniti de diavol imitau darul vorbirii în limbi;
Bucura-te, cel ce cunosteai graiurile pasarilor si ale animalelor:
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al 11-lea

Cuvântul despre trecerea în vesnicie, cum ca “de vei muri înainte de a muri, nu vei mai muri atunci când vei muri”, a fost sorbit de inima ta însetata de cunoastere si luminându-te te-ai împartasit de aceasta traire când moartea ta a devenit un puternic: Aliluia!

Icosul al 11-lea

“Dupa ce voi pleca la Domnul, eu voi con¬tinua sa va vorbesc. Voi, oare, ma veti auzi?”, ne-ai întrebat pe toti cei care te purtam cu dragoste în inimile noastre. Nefiind vrednici de a auzi cuvintele tale pline de putere, facem ceea ce ne este cu putinta si îndraznim sa îti aducem smerita lauda, stiind ca asculti glasurile noastre:
Bucura-te, cel ce ti-ai asteptat moartea ca pe o întâlnire cu Dumnezeu;
Bucura-te, ca ai parasit aceasta lume chemîndu-L pe Mântuitorul Hristos;
Bucura-te, ca ai adormit în Sfântul Munte, pe care launtric niciodata nu l-ai parasit;
Bucura-te, ca dragostea ta pentru Hristos a covârsit frica mortii;
Bucura-te, ca rugându-te se risipea norul întunecat pe care îl vedeai deasupra unora dintre muribunzi;
Bucura-te, cel ce si acum te rogi pentru cei aflati pe patul de moarte;
Bucura-te, cel ce ne feresti de moarte naprasnica;
Bucura-te, ca ultima ta dorinta a fost “ca toti sa fie una”, dupa cum voieste Hristos;
Bucura-te, ca te-ai rugat ca toti oamenii sa îl cunoasca pe Dumnezeul Parintilor nostri;
Bucura-te, ca Cel Ce a înviat din morti te-a învatat sa biruiesti moartea;
Bucura-te, ca privind blândul tau chip ne umplem de mângâiere;
Bucura-te, vazând ca semintele pe care le-ai semanat dau roada îmbelsugata;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al 12-lea

Asa precum Sfântul Nectarie a voit ca moastele sale bine-mirositoare sa fie împartite spre binecuvântare în tot pamântul, si pretutindeni s-a aflat de minunile sale, tot asa dupa adormirea ta Dumnezeu a vrut ca cinstirea ta sa se raspândeasca în toate colturile lumii, ca toti cei care în aceste vremuri de ratacire au cunoscut ca esti stâlp de lumina al dreptei-credinte, sa cânte Domnului împreuna cu tine: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Înainte de a primi cinstirea cuvenita de la oamenii cei muritori, bine-placutule al lui Dumnezeu, ai primit o cinstire mai înalta, caci ai fost praznuit în Biserica Cereasca de soborul celor care îmbracati în vesminte luminoase cântau îngereste troparul tau, si carora urmatori facându-ne noi îti zicem cu mare glas:
Bucura-te, dar nepretuit pe care Dumnezeu l-a daruit Bisericii;
Bucura-te, ca am fost povatuiti în chip minunat sa ne rugam tie;
Bucura-te, ca însusi Domnul S-a îngrijit sa primesti cinstire de la oameni;
Bucura-te, ascultând laudele celor care asteapta tainica ta povatuire;
Bucura-te, ca asa cum te rugai înainte împreuna cu ucenicii tai, te rogi acum cu noi toti;
Bucura-te, ca precum îti ocroteai fiii duhovnicesti acum ne ocrotesti si pe noi;
Bucura-te, ca numarul celor care te cinstesc creste fara încetare;
Bucura-te, prieten al celor care învata de la tine urcusul duhovnicesc;
Bucura-te, ca cei ce au privit chipul tau luminat vor sa atinga si sfintele tale moaste;
Bucura-te, candela aprinsa de Parintele Ceresc;
Bucura-te, ucenic al Fiului lui Dumnezeu;
Bucura-te, vas ales al Sfântului Duh;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul al 13-lea

O, Preacuvioase Parinte Porfirie, facatorule de minuni, primind aceasta putina rugaciune de la noi, cei ce din prea-plinul inimii îti aducem laude dupa cuviinta, ajuta-ne sa punem început bun si lepadând toate patimile si poftele sa traim ca madulare sfinte ale Bisericii, ca împreuna cu tine sa putem cânta în vecii vecilor: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)

Apoi iarasi se zice Icosul 1: Ai auzit dulcele glas al Preadulcelui Iisus…, Condacul 1: Pe Parintele nostru Porfirie, facatorul de minuni…

Icosul 1

Ai auzit dulcele glas al Preadulcelui Iisus chemându-te la nunta cea vesnica si zicând: “Vino, Parinte Porfirie, de mosteneste împaratia Cerurilor care este gatita celor ce si-au purtat crucea nevoindu-se din dragoste pentru Dumnezeu!”; noi, vrând a fi partasi fericirii tale, îti aducem aceste laude:
Bucura-te, cel ce mijlocesti înaintea Sfintei Treimi pentru mântuirea noastra;
Bucura-te, rod înmiresmat al Traditiei Sfintilor Parinti;
Bucura-te, ostas îmbracat în armura duhovniceasca;
Bucura-te, furtuna care spulberi cuiburile ereticilor;
Bucura-te, cel ce te-ai daruit în întregime fiecaruia dintre cei ce te cercetau;
Bucura-te, ca luptând împotriva puterilor întunericului, le-ai biruit;
Bucura-te, ca ai aparat predaniile bisericesti si ai stat împotriva ratacirilor de multe feluri;
Bucura-te, ca i-ai binecuvântat pe cei ce au marturisit minunile tale;
Bucura-te, ca i-ai mustrat pe cei ce au spus despre tine lucruri neadevarate;
Bucura-te, cel ce stai departe de cei care rastalmacesc minunile tale;
Bucura-te, cel ce primesti laudele aduse de catre cei binecredinciosi;
Bucura-te, ceara însemnata cu pecetea sfinteniei;
Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Condacul 1

Pe Parintele nostru Porfirie, facatorul de minuni, care a împartit mana din pustia binecuvântata a Sfântului Munte celor ce flamânzeau în pustia duhovniceasca a lumii, veniti sa îl laudam, binecredinciosilor, si pentru rugaciunile pe care le înalta Domnului pentru mântuirea neamului crestinesc sa îi multumim cântându-i: Bucura-te, Parinte Porfirie, biserica vie a lui Dumnezeu!

Dupa aceasta se zice aceasta:

Rugaciune

Preacuvioase Parinte Porfirie, robule al Dumnezeului celui viu, primeste laudele pe care ti le aducem cu inima smerita si mijloceste înaintea lui Dumnezeu pentru mântuirea noastra.

Ocroteste-ne de tot raul si de toata tulburarea. Ajuta-ne sa biruim ispitele care ne stau înainte si prin rabdarea noastra sa dobândim cununile cele netrecatoare. Iar la înfricosatoarea Judecata sa fim feriti de vesnic pedeapsa si sa fim asezati în partea cea de-a dreapta, unde cu soborul tuturor sfintilor te veselesti de frumusetile ceresti. Ca primind grabnicul tau ajutor sa îi multumim în vecii vecilor Dumnezeului Care te-a proslavit. Amin.

Si se face otpustul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.