Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir – Foto Video

Sf Dumitru izvoratorul de Mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (26 octombrie)
In calendarul crestin ortodox, la mijlocul toamnei, straluceste in amintirea tuturor chipul unui mare martir: Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de mir si facatorul de minuni, unul dintre cei mai cunoscuti si cinstiti martiri ai Bisericii.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait la Tesalonic (Salonic, in Grecia de azi) in vremea imparatilor Diocletian si Maximian (284-305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia si era admirat de toti, nu doar pentru nobletea si frumusetea lui exterioara, ci si pentru virtutile sale, pentru întelepciunea si bunatatea sa.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de… by Tfmvideo

 

 

Pentru ca a marturisit ca este crestin, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita. Acolo era si un tanar crestin pe nume Nestor care i-a solicitat sfantului sa-l binecuvanteze pentru a birui pe luptatorul Lie, cunoscut ca fiind un mare ucigas de oameni. Sfantul Dimitrie i-a zis lui Nestor: “Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!” Astfel intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!” Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat.

Sf Dumitru SalonicIcoana

icoaneIcoana2

Maica Domnului SalonicMaica Domnului Salonic2

Afland imparatul ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie a trimis ostasi poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele. Din cauza ranilor provocate de sulite, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.

Maica DomnuluiMaica Domnului3

Maica Domnului4moaste Sf Anisia

perete

Sf Anisia

Sf Dumitru frescaSf Dumitru interior

Sf Dumitru interior2Sf Dumitru interior3

Sf Dumitru interior4Sf Dumitru izvoratorul de Mir

Sf Dumitru izvoratorul de Mir2Sf Dumitru moaste

Sf Dumitru moaste2Sf Dumitru moaste3

Sf Dumitru moaste4Sfinti icoana3

Desi se afla in inchisoare, Sf. Dimitrie a continuat sa marturiseasca pe Hristos si sa condamne inchinarea la idoli, incat multi se adunau sa il asculte. Pentru a-i pedepsi pe crestini, care erau din ce in ce mai numerosi, imparatul a organizat mai multe lupte intre gladiatori bine pregatiti si crestini. Nefiind antrenati, acestia erau victime sigure. Un tanar crestin, scandalizat de crimele gladiatorului Lie, favoritul imparatului, a cerut Sf. Dimitrie sa se roage si sa-l binecuvanteze, pentru a-l birui pe Lie. Facandu-i semnul crucii pe frunte, Sf. Dimitrie i-a spus lui Nestor: “Du-te, pe Lie il vei birui si pe Hristos Il vei marturisi”. Acest lucru s-a si intamplat, caci Nestor, facandu-si cruce si spunand: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!”, a reusit sa-l infranga si sa-l strapunga cu lancea pe Lie. Infuriat de moartea favoritului sau, imparatul a poruncit sa i se taie capul lui Nestor, iar Sf. Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Traditia mai spune ca, in locul sangelui, din trupul Sf. Dimitrie a inceput sa izvorasca mir frumos mirositor si tamaduitor de boli.

Sfinti icoanaSfinti icoana2

La Catedrala Sfantul Dumitru din Salonic se gaseste si o copie a icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului (cea aurita ). Tot acolo se gasesc si moastele Sfintei Anisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.