Strainii redescopera Castelele Corvinilor

Grupuri de turisti, cu aparate foto si video la gât, se înghesuiesc pe un pod îngust care duce spre un castel care pare desprins din povestile cu cavaleri si vrajitori. Toate limbile Europei se amesteca în curtea interioara a fortificatiei. Predomina engleza, franceza, germana, maghiara si, bineînteles, româna.

Castelul ar putea fi situat oriunde în Europa Centrala. Însa steagurile cu blazonul familiei regale de Hunedoara arata ca fortificatia se gaseste pe domeniile stapânite odinioara de Iancu de Hunedoara si de Matia Corvin.

Galerie Foto

Iancu de Hunedoara a fost unul dintre cei mai capabili generali ai epocii sale. Ridicat dintr-o mica familie nobiliara româneasca, protejat al împaratului romano-german Sigismund de Luxemburg, Iancu de Hunedoara a ajuns comandant al Banatului si s-a remarcat prin luptele sale împotriva turcilor. A ajuns voivod al Transilvaniei si, apoi regent al Ungariei. Iancu de Hunedoara a influentat profund istoria acestei regiuni. Unii dintre istorici îl considera ultimul cruciat. Practic, expeditiile conduse sau la care a luat parte Iancu de Hunedoara au fost ultimele eforturi de amploare ale Crestinatatii de a-i alunga pe musulmani peste Bosfor.

RL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.