Tableta veche de 1.200 de ani

O echipa de arheologi din Turcia care facea sapaturi in apropiere de Bosfor a descoperit un obiect ciudat din lemn cu o vechime de 1.200 de ani. Dupa un studiu atent, oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca au de-a face cu echivalentul unei tablete PC moderne, un iPad antic.

Gadgetul bizantin, asa cum a fost numit in gluma de jurnalisti, este constituit dintr-o serie de panouri dreptunghiulare din lemn, stivuite unul peste altul, si acoperite cu un strat de ceara peste care se poate scrie cu un creion foarte ascutit.

tableta

Ceara protejeaza lemnul impotriva apei si altor surse de umiditate iar pe lemn se mai pot observa inscriptii vechi scrise in limba greaca. Se pare ca obiectul ar fi apartinut unui capitan a carui nava s-a scufundat.

tableta1

“iPad-ul antic” a fost gasit in aceeasi zona unde au mai fost descoperite resturi ale unei nave scufundate.

Gadgetul are si o serie de placute cu gauri de diverse marimi. Probabil ca obiectul era folosit la estimarea unor metale sau obiecte pretioase care erau transportate cu acea nava. Arheologii sunt de parere ca au existat si niste curele care intrau prin gauri insa acestea au putrezit.

gadget

Cercetatorii au fost impresionati de acest dispozitiv antic, sugerand ca oamenii se gandeau cu multi ani inainte cum va arata un iPad.

Obiectul combina functiile unui notebook si a unui instrument de lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *