Tehnologia care ne ucide

Daca la mijlocul secolului trecut, oamenii din fabrici erau tot mai nemultumiti de introducerea robotilor care sa le preia din sarcini, provocand astfel restructurari masiva, lupta dintre om si masina continua. Pe zi ce trece robotii incep sa ne conduca, nu asa cum visau unii autori prin cartile SF ci concret, preluand din sarcinile noastre si lasand mii de oameni fara un loc de munca. Astazi dai un telefon la Call center pentru lamuriri si iti raspunde un robot. Este mai ieftin si mai eficient. Exista spitale in lume care iti prescriu schema de tratament dupa ce au fost introduse rezultatele analizelor. “Robotul” medic nu te priveste in ochi, nu iti stie cele mai ascunse temeri, nu isi schimba tonalitatea vocii daca te simte mai neincrezator sau timid.

Iti da un regim clar de urmat si o lista de medicamente. Se construiesc automobile “inteligente” care sa fie controlate de computer si probabil in cativa ani, nu foarte multi , bebelusii vor fi dusi la cresa de masini fara sofer. Multe din produsele alimentare sunt preparate de roboti. Nu mai au gustul de odinioara dar sunt septice.

Nu mai sta bunica sa framante o covata de paine sau cozonac, nu mai deapana povesti despre cei dragi cu vecinele din sat, in timp ce tricoteaza ciorapi de lana pentru nepoti, etc. Cu toti am auzit expresia “pune suflet in ceea ce face” si de aceea produsul este gustos, trainic, frumos, etc si ar trebui sa ne intrebam “cat suflet” pune un malaxor cand amesteca aluatul de gogosi.

Tehnologia trebuia sa ne ajute si in multe cazuri este extrem de utila (minerit, foraje de tot felul, spatii toxice, etc ) dar ne fura micile placeri ale vietii. Este mai comod sa faci o cafea la filtru, decat sa pandesti ibricul sa nu dea in foc. Sa ne amintim de cafeaua bauta cu diverse ocazii la rude sau prieteni, care parca avea alt gust desi toti folosim aceleasi ingrediente. Unii parca o “descantau” , puneau o lingurita de cafea macinata la final, altii adaugau zaharul la inceput, etc , cert este ca aceleasi ingrediente dadeau alt gust licorii. Nici legumele nu scapa de tehnologie, exista roboti care le sorteaza, le uda, le culeg, etc. Mai nou aflam ca si cartile vor ajunge sa fie scrise de … roboti. “Daca in lumea romanului “1984” al lui George Orwell, cartile erau scrise de catre masini, in viata reala BBC scrie ca unele poezii au fost si sunt scrise de catre roboti, de 60 de ani incoace.

Insa poate un algoritm sa inlocuiasca emotia, experienta personala, amintirile si inspiratia umana? Se pare ca da. Poate pentru ca in spatele unei masini se va afla mereu un om.protv

Incotro ne indreptam oare ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.