Telefonul mental

Daca în prezent, rusii si americanii înregistreaza progrese asa de mari în experientele de transmitere a gândurilor prin telepatie, aceasta se datoreaza stu­dii­lor si cercetarilor care au re­­zistat de-a lungul tim­pului, în ciuda bataii de joc, ba chiar, uneori, a ani­mo­zitatii fatise a oamenilor de stiinta.
Una dintre aceste expe­riente a avut loc în 1937 si a fost o reusita de senzatie. Exploratorul polar sir Hu­bert Wilkins era foarte in­teresat de telepatie. Tocmai fusese rugat sa formeze o noua expeditie arctica, cea de-a unsprezecea la care participa, pentru a-l gasi pe aviatorul sovietic Le­vanevsky, disparut în Marele Nord, pe când încerca sa faca legatura aeriana între URSS si Statele Unite, pe la Polul Nord. Unul dintre prietenii apropiati ai lui Wilkins, Harold Sherman, care facea la rândul sau cercetari în legatura cu trans­miterea gândurilor, i-a propus exploratorului o ex­pe­rienta ce trebuia sa aiba loc pe toata durata cala­toriei sale: de trei ori pe saptamâna, lunea, mar­tea si joia, Sherman urma sa “asculte” acasa, în America, timp de o jumatate de ora, de la 18.30 pâna la 19, gândurile amicului sau aflat la Pol.

În zilele acelea, la orele stabilite, ex­ploratorul încerca sa îsi “proiec­teze” gândurile legate de cautarile sale însotite de cât mai multe detalii din întâmplarile de zi cu zi. Pentru a evita orice con­tes­tare posibila, ei au hotarât ca, de fie­care data, Sher­man sa consemneze ceea ce “pri­mea” în scris si apoi sa trimita no­titele doctorului Gardner Mur­phy, care con­ducea echipa de studii para­psi­ho­logice a uni­ver­sitatii Co­lum­bia. Cum Sher­man se afla la New York, alti doi doctori, pri­eteni de-ai lui sir Hu­bert Wilkins, A.E.Strath-Gordon si Henry Hardwicke, au acceptat sa fie martorii sai si sa asiste, de fiecare data, la eforturile lui Sherman de a capta gândurile prietenului sau. În sfârsit, un post de transmisie pe unde scurte ar fi trebuit sa îl tina la curent pe explorator cu progresul experientei.
Expeditia a început în octombrie 1937 si, foarte re­pede, conditiile atmosferice au facut transmisia foarte dificila. În plus, preocupat de greutatile expe­ditiei, sir Hubert Wilkins nu a reusit sa “comunice” întâmplarile, în fiecare zi, la ora stabilita. Dar, spre surprinderea celor doi, lipsa timpului nu îl împiedica pe Harold Sherman sa “primeasca” principalele gânduri ale lui Wilkins. Înca de la început, ceea ce a notat a fost de o precizie uluitoare. Tot ce nota Wil­kins în jurnalul expeditiei polare era consemnat cu fi­delitate de prietenul sau, Sherman, în prezenta mar­to­rilor. Ulterior, “dialogul” era trimis doctorului Murphy.
Când, peste un an, jurnalul polar al lui Wilkins a putut fi comparat cu notitele pri­etenului sau, a devenit evident ca erau mult prea multe detalii care co­respundeau, pentru a fi vorba despre o simpla coin­ci­denta. De exemplu, în noaptea de 14 martie 1938, Harold Sher­man no­ta, în biroul sau din New York: “Cred ca ai descoperit o crapatura în coada avionului, dar ai reusit sa o repari. Acum, mi se pare ca te vad manipulând o pompa de mâna, în plin zbor. Unul dintre motoarele avionului fumega si aud elicea tusind, ca si cum ati avea probleme la car­burator”. Jurnalul lui Wil­kins confirma afirmatiile lui Sher­man si pre­ci­zeaza: “La un mo­ment dat, pe când procedam la schimbarea rezer­vo­rului în timpul zbo­rului, am asteptat prea mult si a trebuit sa pompez cu furie pen­tru a reporni un motor ce ameninta sa se o­preasca. Nu a du­rat decât un minut, dar m-am gândit la acea în­tâmplare toata zi­ua”. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.