Topinamburul, misteriosul cartof care regleaza glicemia

Helianthus tuberosus sau topinambur este o planta medicinala si un aliment gustos. I se mai spune mar-de-pamînt, morcov-porcesc, nap porcesc sau para-iernatica. Are tuberculii asemanatori cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul. Ca planta, arata ca floarea-soarelui, cu care este ruda apropiata. Rizomii, partea pretioasa a plantei, sînt adesea folositi în industrie sau ca furaj, dar si ca medicament, substantele active din topinambur avînd rol în reglarea glicemiei, a colesterolului si a microflorei digestive.

La magazinele naturiste gasim tablete, capsule si tinctura de topinambur, iar în hipermarket-uri, putem cumpara tuberculi. Tratamentele se administreaza în doze destul de mici, dar efectele sînt surprinzator de puternice. Prima afectiune în care este indicat topinamburul este diabetul.

Topinamburul reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala, fiind de folos hipertensivilor. Totodata, scade valorile colesterolului rau. Astfel, sînt diminuati mult factorii de risc ai aterosclerozei. Aceasta proprietate face ca topinamburul sa fie ideal în profilaxia infarctului si a accidentului vascular cerebral. Unul dintre efectele terapiei cu extracte de topinambur este si reducerea procentului de trigliceride din sînge.

Topinamburul are usor efect laxativ, faciliteaza procesele digestive, permitînd echilibrarea florei intestinale. Asigura necesarul zilnic de fibre, fiind benefic în special persoanelor cu probleme digestive, vîrstnici, diabetici, persoane obeze, cardiace. Planta lupta cu constipatia, daca se tin cure de 2-3 saptamîni. Inulina din compozitia topinamburului normalizeaza flora intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal, fiind un remediu blînd si totodata puternic. sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.