Specialistii de la MIT si din Turcia au observat, în diferite segmente ale Faliei Nordice Anatoliene, ambele tipuri de comportamente. Falia se întinde pe o lungime de 745 km, peste partea de nord a Turciei, pâna în Marea Egee.
Analizând date GPS adunate în 20 de observatii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca urmatorul seism major în regiune – probabil cu magnitudinea de 7 sau mai mare – ar avea loc, cu mare probabilitate, de-a lungul unui gol seismic situat sub Marea Marmara, la aproximativ 8 km de Istanbul. Pe acest segment nu s-au mai înregistrat cutremure de 250 de ani, asa ca s-au acumulat tensiuni care s-ar putea descatusa violent, sub forma unui cutremur de magnitudine mare, cred autorii studiului. Rezultatele studiului au fost publicate în Geophysical Research Letters.
Având în vedere ca Istanbul e un oras cu populatie numeroasa si cu multe cladiri vechi si/sau neconforme cu standardele actuale de constructie recomandate pentru zonele cu risc seismic, efectele unui cutremur puternic în aceasta zona ar putea fi devastatoare.
Chiar daca e imposibil de spus când va avea loc un astfel de cutremur, caci seismele nu pot fi prezise cu precizie de câteva ore, explica oamenii de stiinta, e bine ca autoritatile sa fie avertizate si sa încurajeze oamenii sa fie pregatiti. descopera