Un cutremur similar celui din Italia poate avea loc oricând în Austria

Mii de persoane din mai multe zone ale Austriei sustin ca au resimtit seismul produs marti dimineata în Italia. Un seismolog austriac a avertizat ca un cutremur cu o magnitudine cuprinsa între 5,0 si 6,0 poate avea loc oricând si în anumite regiuni din Austria întrucât miscarile tectonice din valea râului Pad sunt comparabile cu cele din Carintia de Sud si din Tirol.

În Austria se înregistreaza anual circa 600 de cutremure, majoritatea sunt însa de mica intensitate si aproape nici nu sunt resimtite. Ultimul cutremur puternic a avut loc în aprilie 1972, având o magnitudine de 5,3 si epicentrul la Seebenstein (Austria de Jos). S-a resimtit pâna la Viena.

Consiliul geologilor italieni a amintit ca ”seismele sunt complet imprevizibile” si a recomandat o revizuire a hartilor italiene privind riscul seismic.

evz

Va recomandam documentarul

Europe’s Secret Earthquakes

New science has uncovered a hidden threat in the heart of Europe. Evidence shows that large earthquakes could devastate some of Europe’s largest and most historic cities. Millions are at risk. New techniques which involve investigating ancient faultlines drive the story and uncover a turbulent seismic history. The film examines what could happen when the next one strikes.

National Geograhic / ZDF / Arte, 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.