“Din câte stiu, este pentru prima data când cineva reuseste sa asocieze forta mareelor cu precipitatiile meteorologice”. Unul dintre initiatorii studiului, Tsubasa Kohyama, a declarat ca în momentul în care a studiat valurile atmosferice a detectat o oscilatie în nivelul de presiune al aerului. Împreuna cu colegul sau de cercetare, John Wallace, au petrecut circa doi ani pentru a studia acest acest fenomen.
Desi se cunoaste ca presiunea aerului sufera modificari odata cu schimbarile fazelor Lunii, de data aceasta oamenii de stiinta au reusit sa arata ca forta gravitationala a satelitului natural influenteaza si precipitatiile atmosferice. Astfel, în momentul în care Luna se afla la orizont, forta gravitationala a acesteia influenteaza comportamentul atmoseferei terestre, facând ca presiunea atmosferica sa creasca. Astfel, acolo unde forta gravitationala a Lunii se resimte cel mai puternic se vor produce precipitatii în cantitati mari.
Cercetatorii au folosit informatii colectate de-a lungul a 15 ani, de catre specialisti ai NASA si ai Agentiei de Explorare Aerospatiala Japoneza. Conform datelor analizate, s-a demonstrat ca precipitatiile de pe Terra sunt mai reduse din punct de vedere cantitativ, în momentul în care Luna se afla la orizont.
Luna este un corp ceresc care a fascinat umanitatea înca din primele etape ale istoriei. De exemplu, egiptenii antici o numeau “Ochiul lui Ra” si o considerau ca fiind sora ajutatoare a zeului-soare Ra. Zeificarea astrului selenar a fost practicata si în Grecia Antica, unde apare sub denumirea de Selena. La mayasi, Luna era considerata o zeita, iar fazele sale erau asemanate cu cele ale ciclului menstrual. descopera