Sa fie vreo 10 ani de cand am vazut un fragment al unui film documentar in care se vorbea despre Sfantul Antonie cel Mare. Sfantul Anton este considerat a fi intemeietorul vietii monahale, si este probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vietii calugaresti si este praznuit pe 17 ianuarie. ( Nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc in anul 251, acest mare luminator al credintei a fost fiul unor tarani crestini instariti. In acest mediu a deprins calea credintei. Pe cand Antonie avea 20 de ani, dupa moartea parintilor sai, intrebandu-se despre drumul sau in viata, fericitul a auzit in biserica cuvintele lui Hristos: “Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi” (Matei 19, 21). Antonie, punand aceste cuvinte in inima sa, si-a impartit averea la saraci, si-a incredintat sora unei comunitati de fecioare si s-a retras in singuratate. – la biserica Curtea Veche din Bucuresti este o Icoana Facatoare de Minuni a Sfantului Antonie cel Mare).
In documentarul despre viata Sfantului Antonie aparea un australian ce isi propusese sa locuiasca in locurile pe unde cu sute de ani in urma vietuise Marele Monah. Retinusem destul de putine informatii despre acest barbat si ma gandeam atunci ca e putin “sarit de pe fix”.
Pestera unde a trait Sfantul Antonie este asezata in pustiu. Ca sa ajungi acolo ai de trecut munti lipsiti de vegetatie, apa, etc. Cum sa traiesti acolo ma intrebam retoric ?!?
In acest loc potrivnic s-a hotarat sa isi traiasca viata, un fost lector australian. Cand mama lui a fost diagnosticata cu un tip de cancer incurabil si in final a murit, parintele Lazar a inceput sa realizeze ca el insusi aservea la promisiunea unei fericiri iluzorii.
A fost extrem de suparat ca “mama lui a plecat la Ceruri” si “intamplarea” i-a scos in cale o carte despre un american care fiind in aceeasi situatie a devenit calugar. Astfel a reusit sa isi gaseasca cat de cat linistea interioara . A luat apoi cartea de telefon si a gasit un numar de la o biserica romano-catolica spunandu-le ca vrea sa devina calugar. “M-au intrebat la ce biserica merg si ce confesiune sunt si le-am spus ca.. niciuna”, spunea Father Lazarus intr-un interviu.
A sunat apoi la o biserica ortodoxa sarba. A mers acolo intr-o sambata si a gasit niste parinti indurerati care tocmai isi pierdusera fiica. Ei “vorbeau” cu fata decedata prin rugaciune. “Mi s-a parut fantastic marturisea parintele Lazarus. Am sperat sa pot vorbi si eu cu mama mea in acest fel, mi s-a parut ca o magie.”
Apoi a mers la biserica Sfintei Maria unde a vazut primii oameni facand metanii. Atunci a realizat si prima metanie din viata lui atingand podeaua cu fruntea. Tot acolo a auzit primele minuni facute de Sfanta Fecioara Maria.
“Am stat in fata icoanei Fecioarei Maria si i-am spus ca vreau si eu o mama pentru ca eu nu mai am mama.” Cu ochii in lacrimi su multa suferinta in suflet, a auzit o voce in minte care i-a spus “Eu voi fi mama ta”. S-a gandit ca unul dintre cei din biserica au venit sa ii mangaie suferinta. Privind in jur a realizat ca nu era nimeni. Un fior de gheata l-a cuprins brusc si a ingenuchiat inca a doua oara in fata icoanei. Privind spre chipul Maicii Domnului a auzit inca odata vocea din minte care i-a spus “Eu voi fi mama ta” si chipul din icoana i-a zambit cald, iesind parca din rama. Toata durerea din suflet a disparut. Dupa aceste evenimente si-a inaintat demisia. A fost indrumat sa descopere ortodoxia din Europa dar a nimerit in timpul razboiului din fosta Iugoslavie.
A inceput sa inteleaga adevaratul paradox al existentei – care nu poate fi comandat sau prognozat Avea 40 de ani si pana atunci predase literatura si filozofie in universitatile din Australia. In cele din urma el a abandonat viata in Australia si a plecat in cautarea lui Dumnezeu si a libertatii. Dupa intalnirea cu Papa Shenouda III, a devenit calugar ortodox copt desi pana atunci fusese ateu.
La poalele muntelui se afla Manastirea Sf. Antonie (Deir Mar Antonios), cea mai veche manastire crestina activa din lume, fondata in anul 356 d.Hr.
Practicant al rugaciunii lui Iisus, parintele Lazarus spunea intr-un interviu “Noi ar trebui sa gasim un desert in noi insine. Un loc unde sa putem sapa propria noastra pestera a inimii “.
El sustine ca nu este singur, si niciodata nu a simtit singur. Dupa cum spune el: “Sunt singur fara compania umana, dar tovarasia umana nu este ceea ce caut, eu caut compania spirituala si o am”.
Traieste in conditii ascetice, practica Rugaciunea Inimii, mananca pesmeti si apa iar uneori putina miere si isi concentreaza tot timpul spre Dumnezeu.
Aseara cautam un film linistit si dupa ce am vazut un documentar despre ortodoxie si Rugaciunea Inimii care a pornit din Egipt, a trecut pe la Muntele Athos, apoi Romania, Ucraina si in final Rusia am descoperit un altul despre acest parinte ascet.
Autorul documentarului ce pleaca prin lume sa vada diverse tipuri de asceza, este o serie mai lunga, ajunge si in Egipt. Aici merge la Parintele Lazarus. Vioiciunea cu care urca muntele, blandetea chipului, cuvintele rostite calm si bland mi-au amintit de filmul pe care il vazusem cu multi ani inainte. Atunci mi s-a parut un “capiat” plin de teribilism dar acum pot sa spun ca m-a fascinat.
Interesant este si “experimentul” pe care il face realizatorul documentarului care sta 21 de zile singur pe munte. Am incercat sa imi imaginez cum un om obisnuit cu galagia orasului, lumera pestrita, campuri de flori si paduri, apa la robinet sau izvoare poate trai chiar si numai cateva zile in pustietate. Ce simti ? Ce gandesti ? Ce si unde este viata cu adevarat ? Cum poti sa rezisti vazand doar pustiu, fara pic de vegetatie, cerul , luna, soarele si cand si cand un animal salbatic in cautare de hrana.
Din pacate filmele sunt in engleza insa mi se par foarte interesante, macar ca si un exercitiu de imaginatie.
Mi s-a parut extrem de emotionant faptul ca realizatorul filmului care a stat 21 de zile in desert a realizat din pietricele o “gradina” pentru Father Lazarul ElAnthony.
Avem atat de multe lucruri de care sa ne bucuram dar nu stim sa le pretuim. Daca am sta in pustiu ca si autorul filmului, un pastor protestant in cautarea Adevarului, cum am privi lumea din jur ?
Suntem vesnic nemultumiti si agitati, ne plangem din orice si vrem … ce?
Parintele Lazarus ElAnthony este cautat de oameni din toata lumea pentru sfaturile sale pline de substanta. Spunea despre el ca nu era doar ateu ci si agresiv impotrivia lui Iisus Hristos.
Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.
Mysteries of the Jesus Prayer – TV version
BBC: Extreme Pilgrim – Ascetic Christianity