Un sfânt îsi asteapta canonizarea: ARSENIE BOCA

“Rugaciunile si jertfa Sfintilor Brâncoveni m-au trimis pe mine pentru tara aceasta a noastra”, a spus, oarecând, un tânar ieromonah pe nume Arsenie, abia trecut de 30 de ani, si care, pentru talantii vaditi ai lucrarii sale pastoresti, era deja în­scaunat, de Mitropolitul Nicolae Balan al Ardealului, staret-duhovnic la Mânastirea Sâmbata de Sus, de lânga Fagaras, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Asa cum acel vrednic staret si duhovnic ardelean, cu­noscut ca Parintele Arsenie Boca, le vor­bea credin­ciosilor, la Sâmbata de Sus, des­pre Martirii Brânco­veni, numindu-i Sfinti cu mult înainte ca Biserica stramoseasca sa-i fi trecut în calendar, suntem datori si noi, cei de azi, urmasi ai Brâncovenilor, sa ne luam crestineasca îndrazneala – acum, nu mai târziu! – de a-l pomeni pe Parintele Ar­senie, pe drept, ca Martir si Sfânt întru Hris­tos, chiar daca vremea canonizarii sale ofi­ciale, la voia Celui de Sus, înca nu s-a-mpli­­nit.
Anul trecut, pe 28 noiembrie, s-au facut 25 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui duhovnic Ar­senie Boca. Credin­ciosi din toata tara, care vad în Parintele Arsenie un sfânt al românilor si-i asteapta cu dor canonizarea, au mers cu miile în pelerinaj la mor­mântul Sfintiei sale de la Prislop.

Din multimea marturiilor reiese clar ca Parintele Arsenie dobândise, prin post si rugaciune în Muntele Athos, prin mijlocirea Maicii Domnului, sub ascul­tarea în duh a Sfântului Serafim de Sarov, darul clar­vederii, libertatea si puterea de a vedea în duh si de a trece, dus-întors, înca în viata fiind, din realitatea aceasta în realitatea lumii de dincolo, între trecut si viitor, între timpul nostru limitat terestru si vesnicia lui Dumnezeu. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.