Unda verde în Rusia pentru interventia militara în Ucraina. Kievul pune armata în stare de alerta

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata în stare de alerta, pe fondul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara, iar masurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, informeaza AFP.

Turcinov a facut acest anunt dupa o reuniune de urgenta a Consiliului pentru securitatea nationala.
“Am dat ordin de a pune armata în stare de aleta, de a consolida apararea centralelor nucleare, aeroporturilor si punctelor strategice”, a declarat Oleksandr Turcinov în cadrul unei conferinte de presa.

“Suntem convinsi ca Rusia nu va lansa interventia, deoarece aceasta ar însemna razboi si încheierea relatiilor între cele doua tari”, a declarat la rândul sau premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

Seful Guvernului ucrainean a declarat ca a purtat o discutie la telefon cu omologul sau rus Dmitri Medvedev în cursul careia a solicitat ca Rusia “sa-si întoarca în cazarmi fortele de la Marea Neagra pentru a calma situatia”.

realitatea

 

Dupa ce ucrainenii de pe Euromaidanul din Kiev au reusit sa rastoarne regimul pro-rus al lui Viktor Ianukovici, centrul crizei din Ucraina s-a mutat de câteva zile în sudul tarii, în Peninsula Crimeea, unde autoritatile cu autonomie sporita fata de Kiev cer sprijinul Rusiei, iar pe strazi patruleaza deja trupe militare rusesti. Temerile comunitatii internationale si ale publicului s-au mutat acum de la un razboi civil în Ucraina la un conflict international cu Rusia, Kievul aducând în discutie chiar Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994, prin care SUA, Marea Britanie, Rusia si Ucraina ar putea fi atrase în razboi deschis, daca suveranitatea teritoriala a Ucrainei este încalcata. Totusi, scenariul cel mai probabil si pe care miscarile Rusiei în Crimeea îl dovedesc pus deja în aplicare nu este cel al unui razboi deschis sau al unei anexari pe fata a Crimeei. Putin si Moscova aplica tactica pe care o cunosc prea bine din Georgia anului 2008, dar si din vechiul conflict al Transnistriei, din 1992: o “ocupatie blânda”, ceruta din interior, eventual ca urmare a crearii artificiale a unui conflict intern în Crimeea. Paradoxal, ca si în trecut, reactiile internationale nu tin pasul cu Moscova, unde Parlamentul a aprobat deja trimiterea de trupe militare în Crimeea.

Gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.