Zaharul – nu grasimile – ne omoara!

Fanii emisiunilor televizate au aflat cu stupoare ca exista „colesterol”, ba chiar si un „colesterol rau” vinovat de toate relele din lume, dar si de virtutile uleiului de masline, neaparat presat la rece, o „grasime” prietenoasa care nu trebuie sa lipseasca din casa niciunui om responsabil. Ca si in cazul teoriilor despre Univers, orice teorie despre dietele sanatoase, scoase din burta, adica niciodata demonstrate cu argumente convingatoare, a castigat teren. Numai ca, mai nou, cercetatorii au fost nevoiti sa recunoasca, nu se stie de cine obligati, ca, vai, vechile teorii sunt eronate, cam la fel cum a recunoscut si Stephen Hawking ca s-a inselat in privinta gaurilor negre. In ce consta eroarea? Ei bine, nu grasimile sunt cele care ne distrug inima, ci alte ingrediente atat de dragi noua: Mai exact, ZAHARUL si CARBOHIDRATII!

Cel care vine sa rastoarne deceniile de diete „sanatoase” este dr. James DiNicolantonio, un cercetator in domeniul afectiunilor cardiovasculare din New York. Teoria lui, facuta publica in revista „Open Heart”, se bazeaza pe constatarea ca dietele sarace in grasimi nu reduc bolile de inima, cum se afirma fara dovezi reale. Poate ca dietele „sanatoase”, bazate pe continut scazut de grasimi contribuie la ameliorarea siluetei, dar nu scad mortalitatea. Deci, nu sunt deloc sanatoase!

Adevaratii dusmani ai sanatatii sunt, in realitate, „dulceata” de zahar si „sanatosii” de carbohidrati. Specialistul american da cu piciorul unor campanii de sanatate care au fost intens mediatizate si la noi in ultimul deceniu, campanii care, in viziunea lui, au fost complet eronate. „Avem nevoie de o campanie de sanatate publica la fel de importanta ca cea pe care am avut-o in anii ’70 si ’80 care demoniza grasimile saturate, ca sa spunem ca ne-am inselat”, declara recent dr. James DiNicolantonio. El recunoaste ca „nu exista nicio dovada concludenta ca o dieta saraca in grasimi are efecte pozitive asupra sanatatii”. Dr. DiNicolantonio este obligat sa recunoasca faptul ca reducerea aportului de grasimi nu produce nici un efect, fie el bun sau rau. magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.