Un sfant printre noi – Parintele David de la Sadinca a primit Schima Mare

Ieri, 14 septembrie, cu ocazia sarbatorii de hram de la Manastirea Sadinca, parintele David a primit Schima Mare.

Monahismul din Biserica Ortodoxa cuprinde, în prezent, trei etape fundamentale: noviciatul, primirea schimei mici (calugaria) si primirea schimei mari (schimnicia).

In practica Bisericii, monahii care traiesc in obsti poarta de regula schima mica, iar sihastrii si cei care traiesc in schituri izolate, pot primi schima mare.-( mai mult despre schima )

Putini sunt cei care nu au aflat de ucenicul parintelui Arsenie Boca, staretul Manastirii Sadinca din Sibiu, parintele Duhovnic David Stoica. Cu siguranta “Sfantul Ardealului” a lasat printre noi un om minunat, sa ne aline sufletul si gandurile.

Arsenie Boca mormant

Dincolo de aceasta lume trecatoare, parintele Arsenie Boca se roaga pentru noi, dar nu ne poate mantui cu forta.

Incepand de ieri un alt om minunat a ales sa vorbeasca mai putin cu noi si mai mult cu Dumnezeu. Acolo unde puterea omului nu izbandeste, Dumnezeu reuseste. Toti Sfintii spun celor ce ” Au minte, ca sa ia aminte !” ca rugaciunea este singura Cale spre Divinitate. Deseori Sfintii Paisie Aghioritul, Porfirie Kavsokalivitul, Nectarie din Eghina, etc tineau post aspru si rugaciune pentru oamenii care le cereau ajutorul.

Arsenie Boca text 2015

 

Daca tu nu te poti ruga, atunci o face altcineva pentru tine. Acel Cineva te iubeste atat de mult incat preia supararile si pacatele tale, se sacrifica pentru tine. Ce faci tu in acest timp ? Spui ca nu ai timp, nu ai chef, ai avut o zi grea, nu poti sa postesti, sa mergi la biserica, sa te rogi. Cand insa problemele te coplesesc, cauti disperat ajutor. Acum iti este bine si sa dea Dumnezeu sa iti fie mereu, dar te gandesti vreodata si la ziua de maine ?

 

Hristos a venit pe Pamant ca sa ia asupra Lui pacatele noastre. De ce ? ..din iubire pentru tine, pentru mine, pentru noi. Ai putea sa sacrifici tot din iubire pentru familia ta ? Nu din vorbe, ci din fapte, caci la dat din gura toti suntem experti.

Dragostea parintelui David pentru oameni a lasat-o mostenire si ucenicului sau, parintele Iacob. Desi tanar, acesta din urma incearca din rasputeri sa imparta sfaturile si experienta de-o viata alaturi de ” Batran”, cum denumesc monahii atoniti pe cei carora le fac ascultare. Pe umerii tineri apasa multe greutati, dar parintele David stie din experienta proprie cum este sa duci mai departe invataturile Sfintilor Parinti.

parintele Iacob Sadinca

 

Am avut bucuria sa ii cunosc pe amandoi. Am gasit ceva ce se mai intalneste rar in zilele noastre haotice – iubire. Desi eram un grup, dragostea celor doi monahi si stralucirea lor s-a revarsat asupra noastra ca o ploaie nevazuta si ne-a mangaiat sufletele. Am plecat de la Manastirea zburand… simteam toti o usurare, o bucurie, o liniste, o emotie ce nu poate fi descrisa. Am incercat si noi din rasputeri sa pastram ce ne-a sfatuit atunci parintele David si am citit mult, foarte mult, am inceput cu greu sa ne urnim in a ne ruga pentru noi si cei dragi. Evident ca am vazut si rezultate.

 

Parintele David nu da pastile de luat pacatele si nici nu face Hocus Pocus cu minunile, asa cum fac mentalistii sau magicienii. Statea ore intregi si se ruga in Altar pentru noi, noi care atunci dormeam, beam o bere, ne uitam la filme, etc.

Aceste zile si nopti de rugaciune si-au pus amprenta pe trupul omenesc si fragil. Miile de pelerini ce trec pragul manastirii Sadinca din Sibiu il obosesc peste masura, mai ales atunci cand oamenii nu ii pun in practica sfaturile.

Primind Schima Mare, parintele David se va ruga mai mult pentru noi la Dumnezeu si va interactiona mai putin cu oamenii. Urmeaza si el ceea ce au facut si altii inaintea lui, se jertfeste pentru noi dar in alt mod.

Alaturi de o multime de pelerini si prelati, ieromonahul David Stoica a devenit Schimonah.

manastirea Sadinca

 

Schimonah David1

 

 

Schimonah David2

 

Schimonah David3

 

Schimonah David 14 septembrie Sadinca

 

Intr-un articol aparut in primavara Parintele David ne avertiza: Afectat de boala, monahul pentru care credinciosii ortodocsi merg la Sadinca de la zeci si sute de kilometri le-a transmis celor prezenti la slujba îndemnul de-a se ruga si de-a fi uniti, avertizând ca manastrile „vor fi persecutate” în viitor de „alte neamuri”. A vorbit, de asemenea, în fata altarului, despre neîmpacarea cauzata de disparitia marilor duhovnici ai neamului si problemele tinerei generatii de monahi care se loveste de „lupta pentru grade”.

 

„Au dat si ei de gustul internetului , au dat de mândrie… Au dat si eu de mândrie si de „grade” fiindca de multe ori nu apuca sa moara duhovnicii si ei se cearta pentru alegerile de stareti…”, a spus în timpul predicii Parintele David.

“Eu nu m-am vaitat niciodata. Eu nu m-am plâns chiar daca am fost batjocorit si chiar daca sunt asa cum sunt. (…) Am fost ca si mama, ca si tata. De la mine au învatat multi fii duhovnicesti multe si au primit multe margaritare duhovnicesti pe care le-am primit si eu de la parintii mei duhovnici, care nu mai sunt astazi niciunul… au murit. Ultimul parinte a fost Visarion care avea 110 ani. Duhovnicii se împutineaza, sunt mai putini. Se duc… Si ma gândesc cu teama ce vor face ceilalti tineri care nu au pus duhovnicia în practica , care înca nu si-au calcat peste mândrie, peste orgoliu si peste lupta de “grade”. Încet, încet, ne ducem, dar neîmpacati… Poate i-am învatat pe multi lucruri bune si frumoase, le-am fost si mama, le-am fost si tata. Dar, acum am ajuns sa constat ca te rogi de cineva macar într-o padure sa te duca sa îti gasesti linistea …e un lucru dureros „, au fost cuvintele rostite de Parintele David. ( tot articolul )

parintele David Sadinca

 

 

Cei ce au avut bucuria sa il cunoasca pe Staretul David de la Sadinca ar trebui sa se roage pentru el si pentru ucenicul sau. Sa ii tina Dumnezeu sanatosi, sa duca mai departe invataturile parintelui Arsenie Boca, sa ne mangaie sufletele inca multi ani.

manastirea-Sadinca

Pentru prima data de cand este mitropolit al Ardealului, IPS Laurentiu Streza a acordat, miercuri, schima mare unuia dintre ucenicii lui Arsenie Boca, calugarul David de la Manastirea Sadinca (judetul Sibiu), chiar in ziua hramului lacasului de cult, “Inaltarea Sfintei Cruci”, in prezenta unui sobor format din 12 prelati, inconjurati de peste 600 de credinciosi din toata tara, transmite Agerpres.

La ceremonie a fost prezent si cel de al doilea schimonah din Mitropolia Ardealului, Calinic, de la Manastirea Sambata.

Este pentru prima data pentru mine, cand am acordat cuiva schima mare si nici nu am mai participat la astfel de randuiala, insa sunt convins ca asemenea Parintelui Calinic de la Manastirea Sambata, care este si el este schimonah, parintele acesta modest, dar atat de daruitor de jertfe, popular, care a reusit sa stranga atata lume imprejur, isi va continua lucrarea sa, intr-o tacere care o impune schima mare, dar intr-o vorbire cu Dumnezeu care ii va da lui sansa de mai lucra in biserica lui Hristos”, a declarat Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza. ( Hotnews )

Parintele David stie ca desi nu i-au fost alaturi fizic, cu inima si gandul multi romani il iubesc si il respecta! Sa ne rugam pentru sanatatea lui si sa il rugam pe Dumnezeu sa ne daruiasca mai multi duhovnici, caci Facebook si Mall-ul nu mangaie sufletul si nu ne sterg lacrimile, doar oamenii trimisi de Dumnezeu o fac!

Schimonah David 14 septembrie

Manastirea Sadinca Sibiu

4 comments on “Un sfant printre noi – Parintele David de la Sadinca a primit Schima Mare

 1. Buna ziua pot avea nr de telefon de la parintele david am o marea problema cu sotul nul pot ura nu ma pot desparti de el la prins cu multe femei an ca sa mia toti bani mi manca cu femeile nu pune pret pe mine numai bani mei ca eu lucru an afara sunt fermecata nu stiu ajutat ima va rog

 2. Din cate stiu Parintele David primind Schima Mare nu mai este la fel de abordabil ca inainte.

  Nu toate problemele sunt datorita “farmecelor”.
  Uneori si noi suntem de vina.
  Asa cum femeilor le plac barbatii galanti, educati, calmi, eleganti, etc asa si barbatii doresc alaturi, partenere de viata care sa le fie si prietene.
  Noutatea, pasiunile comune, respectul, libertatea, rabdarea, rugaciunile facute, Spovedania in fata unui preot, etc pot ajuta foarte mult relatia.

  Nu exista preot care sa faca Minuni! Numai Dumnezeu face MINUNI prin intermediul unor preoti, monahi, asceti, etc.

 3. nr.PR.DAVID STOICA-0766.79.79.94..sunati cu inredere mie mi-a raspuns pr.David cu mare dragoste crestineasca…tb insistat ca e solicitat fiind un mare duhovnic al tarii noastre.Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.