Apocalipsa – ingerii Domnului sau extraterestri ?

Chiar daca multi se asteptau ca 2012 sa aduca Apocalipsa, construind buncare si cumparand provizii de tot felul, nu s-a intamplat nimic – nu a cazut un asteroid, nu au explodat vulcanii in lant, nu s-a mutat soarele din loc, cu alte cuvinte nu s-a intamplat o nenorocire.

Am aflat cu totii despre Apocalipsa scrisa de apostolul Ioan, parte a Noului Testament, insa multi au dat cuvantului alt inteles. Dex-ul ne explica ce inseamna de fapt: apocalíps n., pl. uri (ngr. si vgr. apokálypsis, revelatiune, d. apo-kalýpto, revelez, descoper [!], mai concret revelarea adevarului, descoperirea lui. Adevarul este unul singur, desi pot exista diverse unghiuri de a privi acest fapt.

Urmarind serialul “Extraterestri antici ” (Ancient Aliens) am inceput sa imi pun intrebari, desi nu-mi erau noi multe dintre exemplele din film. Exista multe carti si materiale video despre misterele piramidelor, despre constructii impunatoare ce sfideaza tehnologia actuala, despre schite si gravuri in pesteri ce ne trimit cu gandul la cosmonauti si scafandri, etc.

Nu am crezut niciodata in explicatiile puerile care vroiau sa ne convinga ca, niste bieti egipteni inarmati cu funii si ciocane din piatra au reusit sa construiasca marile piramide egiptene. Nu aveau logica astfel de povesti, ce par mai mult basme pentru adormit copii. Statuetele, scrierea, obiectele de mobilier, etc pareau create de artisti cu un inalt simt artistic si extrem de scoliti.

Sa revenim insa la ingeri. Peste tot auzim de persoane care au visat ingeri, carti despre terapii cu ingeri invadeaza tarabele , ingerasi volatili cu aripioare au umplut internetul. Sa aruncam insa o privire in iconografie. Vom lua ca exemplu arhanghelii – Mihail si Gavril, atat de cunoscuti si respectati in lumea crestina.

Arh

Dupa cum putem observa in aceasta icoana din secolul XIII (Manastirea. Sf. Ecaterina, Sinai), arhanghelul Mihail are o reprezentare clara, umana, concreta. Poarta imbracaminte detaliata ( nu translucida sau stilizata ), iar pe spate, intre omoplati are desenate aripile. Ideea lansata de realizatorii serialului Ancient Aliens ne ajuta sa privim diferit aceste aripi. Ele sunt pozitionate in spate, nu copiaza aripile unor pasari care ar fi trebuit sa fie dispuse lateral. Tuburile de oxigen ale unui scafandru sunt asezate tot in spate, pentru a nu-l impiedica sa-si foloseasca mainile.

St Michael

In unele reprezentari arhanghelul Mihail poarta un gen de armura de zale si are intotdeauna o sabie. “În Biblia ebraica Mihail este mentionat de trei ori în Cartea lui Daniel, o data ca un „print mare, care se ridica pentru copiii poporului tau”. În Noul Testament, Mihail conduce armatele lui Dumnezeu împotriva fortelor lui Satana în Cartea Apocalipsei, unde în timpul razboiului din cer îl învinge pe Satana.”(wikipedia)

Cred ca este destul de concreta explicatia referitoare la arhanghelul Mihail, nu pare a fi un fel de fantoma sau himera, ci o fiinta extrem de reala. „Arhanghel” – este un cuvânt compus din Arche si anghelos (Arche = „Conducator, Comandant, Cel mai mare, Cel mai înaltat”; anghelos = „Mesager, Sol, Înger”) si se traduce prin „Comandantul îngerilor”, „Cel mai mare Mesager”.

Despre îngeri, Biserica învata ca ei sunt “duhuri slujitoare” (Evrei, 1, 14), adica fiinte fara de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu si totodata prieteni si ocrotitori ai nostri, pusi de Dumnezeu, pe drumul anevoios de la leagan, la patria nostra cereasca, la “Cerul nou si pamântul nou” ce vor sa fie. Asadar, daca îngerii se arata sub forme vazute, nu-i asta firea lor cea adevarata, forma vazuta este un chip de împrumut, ei sunt “lumea nevazuta”, “cerul”.

Despre sfinti, persoane reale care au trait pe Pamant, oameni ca si noi, s-a scris de-a lungul timpului ca aveau puteri deosebite reusind sa “citeasca” in sufletul si mintea muritorilor de rand, puteau merge pe apa, zburau, puteau emana o lumina aparte, etc. Aceste capacitati numite astazi extrasenzoriale le primeau ca un dar pentru credinta lor, frumusetea sufleteasca, intelepciune si in primul rand pentru sacrificiul de care au dat dovada. Au fost exemple vii pentru noi, modele de urmat. Daca ei puteau si noi putem.

Daca un om real, poate sa ajunga prin munca si consecventa la dezvoltarea unor capacitati deosebite ( telepatie, levitatie, etc) cu siguranta niste fiinte venite din Cer aveau astfel de insusiri native. Le-au obtinut in timp sau le au genetic, nu cred ca este important cum si de ce.

ArchAngel Gabriel fresco from church Arch before invasion 450

Sa il luam si pe arhanghelul Gavril. Putem observa ca aripile din icoana nu au aceeasi culoare cu pielea mainilor, gatului, fetei, etc. Pasarile, liliecii, etc nu au aripile diferite de restul trupului, sunt naturale.

arhangheli

Era destul de complicat pentru un pictor din trecut sa redea in imagini un avion, un aparat autonom de zbor, etc atata timp cat el vedea in zbor numai pasari. Cum ar putea explica un om primitiv aparitia unui personaj cu aparat de zbor autonom ? Cum sa ii faca pe cei din tribul lui sa inteleaga ce a vazut ? Va incerca sa le explice in cuvinte, gesturi, simboluri cunoscute de ei.

Otto-Lilienthal

Nu mi-am propus sa comentez despre insusirile morale ale extraterestrilor, ci doar sa atrag un pic atentia asupra teoriei vizitatorilor din spatiu.

Din punctul meu de vedere faptul ca ingerii, arhanghelii, etc sunt niste fiinte extraterestre cu niste capacitati aparte ( fizice, psihice, sufletesti, etc ) nu schimba cu nimic invataturile lor, faptele lor, conduita lor.

Daca mai luam in calcul si trambitele ingerilor care ar putea fi un fel de portavoce, lucrurile capata un alt mod de a le privi.

Arh-gabriel-horn-plaque

Se pare ca Apocalipsa este in derulare, dar foarte diferit de cum o asteapta multi dintre noi. Nu este ceva rau ci doar diferit, este Adevarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.