Ariel Sharon a murit

Fostul prim ministru al Israelului, Ariel Sharon, a murit duminica la varsta de 85 de ani. Ultimii 8 ani i-a petrecut intr-o coma profunda, declansata de un atac cerebral.

“Tata a plecat cand a vrut el”, a declarat unul dintre fiii lui, duminica dupa-amiaza. Om de stat cu instincte puternice, avid de putere, combatant, viclean, strateg militar sclipitor, Arik – in romana “Leul” – s-a simtit destinat sa scrie istorie.

A avut o viata zbuciumata atat in plan public, cat si personal. A fost casatorit cu doua surori nascute in Romania. Le-a pierdut pe amandoua in conditii dramatice.

“Razboinicul” si-a intitulat Ariel Sharon autobiografia. Un titlu potrivit pentru a sintetiza viata unui fost militar care a luptat in toate razboaiele de la Infiintarea statului Israel. Nu doar fizicul impunator i-a atras porecla de Buldozerul. Era brutal, impetuos, impulsiv, combativ, de un umor muscator, atat pe campul de lupta, cat si in politica.
Nascut la Tel Aviv in 1928, intr-o familie de evrei emigrati din Belarus, Ariel Sharon se inroleaza la numai 17 ani in Hagana, organizatia militara clandestina a evreilor din Palestina. Participa la razboiul arabo-israelian din 1948-1949 si capata prima sa rana in celebra batalie de la Latrun, pentru controlul Ierusalimului.
Culmea gloriei razboinicul Sharon o atinge in 1973, in timpul razboiului de Iom Kipur, cind intoarce soarta frontului din peninsula Sinai, dupa ce incercuieste armata egipteana printr-o manevra indrazneata. Aceasta batalie de tancuri a intrat in manualele de strategie militara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.