Biserica, Patriarh, partidul preotilor

A trecut o luna de cand oameni revoltati au pornit sa isi strige pasurile in Piata Universitatii. Era la inceput de noiembrie si as vreau sa ne reamintim un pic ce se dorea:

Protestele au ca scop pedepsirea celor vinovati de tragedia de vineri seara, din clubul Colectiv din Capitala, în urma caruia au decedat 32 de persoane ( n.r. intre timp sunt 60 ), iar alte 200 au fost ranite. În prezent, aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucuresti, dintre care 83 sunt în stare critica sau grava. La evenimentul “Jos Patriarhul Daniel”, organizat pe Facebook si care va avea loc în Piata Constitutiei, au confirmat participarea aproximativ 4.500 de persoane si alte 12.000 se declara interesate. ” RL

piata univ

Sub impulsul emotiei dupa tragedia din Clubul Colectiv fiecare dintre noi avea de scandat ceva, chiar si cei care stateau in fata televizoarelor.

O alta stire are ca subiect biserica si oamenii ei :”Fostul presedinte al PNG, Gigi Becali, a anuntat ca va fonda un nou partid- Familia Ortodoxa. Becali ar vrea ca preotii sa poata candida pentru un loc în Parlament, dar si în administratia locala, desi Constitutia separa biserica de stat.sursa

Faptul ca romanii ortodoxi sau nu, il ignora pe Patriarhul Daniel nu este ceva nou. Pur si simplu nu este iubit ci suportat, dar asta nu-i problema mea. Eu il ignor si cam atat.

Cu toate acestea nu pot sa nu il respect pentru ceea ce a facut pentru Biserica ca si institutie.

Daca luam Biserica si o comparam cu o societate comerciala o putem lua de exemplu. Au renovat si construit sute de lacasuri de cult, au curatat zona din jurul lor, pamanturile ce le apartin sunt pline de fructe, legume, vita de vie, etc nu lasate in paragina.

manastire

Majoritatea dintre noi aleg sa viziteze cel putin o manastire in concediu daca nu pentru altceva, macar pentru o gura de aer curat si de liniste.

Acolo locurile de cazare sunt ieftine si deseori mancarea este gratis. Nu mi-am propus sa laud si latura sociala a bisericii care vrem sau nu, exista.

Se vor gasi destui care sa arunce cuvinte pline de venin dar multi habar nu au ce fac preotii. Eu am avut ocazia sa cunosc preoti care au in grija bolnavi si trimit catre ei ajutoare de tot felul, mame singure cu copii bolnavi primesc pachete cu mancare, haine, etc si nu in ultimul rand in cadrul bisericilor se fac cursuri gratuite de catre pensionari sau voluntari. Astea ar fi doar o parte din ceea ce fac si chiar nu ii laud. Sa fim putin realisti si corecti, sa ne intrebam si propria Constiinta si abia dupa aceea sa aruncam cu pietre.

De peste 20 de ani votam. Auzim mereu de cei care au fost inainte si vedem cum a fost distrusa tara sub ochii nostri.

Poate ca una din putinele institutii care si-a vazut de treaba ei a fost.. biserica. Nu conteaza cum, cu ce bani, cu ce forta de munca, etc.

Politicienii nu au avut ? Ei si-au luat posete si pantofi de lux, au vandut uzine la fier vechi, etc.

Greu sau usor, aceste “sfinte ciori” cum ii numea o pustoaica acum ceva timp, au construit.

manastirea recea

Gigi Becali vrea partidul Familia Ortodoxa. Culmea este ca are sanse mari sa joace in top 5 al partidelor parlamentare. Ei pot arata ce fac nu doar vorbesc agramat si se plang ca cei care au fost au facut, au dres, au furat, au vandut, au.. etc.

Politicienii incep sa se cearna, incep sa apara si oameni care stiu cand si ce sa vorbeasca.

Preotii sunt cunoscuti in comunitatea lor si cu greu ii poti ameti pe oameni.

manastire3

Am avut ocazia sa vad ce se mai fabrica pe la manastiri si am descoperit cu surprindere ca fac gemuri, siropuri, lucraturi din lemn, icoane, etc. Se gospodaresc bine si mandria Romaniei este.. Moldova si manastirile ei. Acolo vin turisti din toate tarile si tot acolo degusta o mancare traditionala.

Poate ca nu mai sunt preoti cu Har in adevaratul sens al cuvantului dar macar au bunavointa. Poate ca totusi mai exista ascunsi de ochii lumii si preoti induhovniciti cum era Ioan de la Recea, Arsenie Boca, Paisie Aghioritul, Porfirie Kavsokalivitul, pustnicul Zosima, etc.

Catedrala Neamului sau ce nume va avea in final se construieste de cativa ani. Nu vi se pare absurd sa o lasam in voia sortii dupa ce s-au bagat atatia bani in ea ? Chiar daca va fi folosita ca muzeu, filarmonica sau expoflora trebuie finalizata. Ar fi timpul sa ducem pana la capat ceea ce incepem nu sa ne oprim doar pentru ca asa avem noi chef sau din cauza unor influente exterioare. Ce e facut , e bun facut si vom vedea noi mai tarziu ce si cum.

catedrala

Sa ne reamintim ce au spus altii inaintea noastra si sa meditam un pic:

Si Dieu n’existait pas, il faudrait l’inventer (fr. „Daca Dumnezeu n-ar exista, ar trebui inventat“) – Este un vers de Voltaire.

Daca cred ca exista Dumnezeu si El nu exista, n-am pierdut nimic. Dar daca nu cred ca exista si El exista cu adevarat, atunci am pierdut foarte mult.Blaise Pascal

„Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blânzi, cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tâmpiti.” — Nicolae Steinhardt

„Viata este darul lui Dumnezeu pentru noi. Modul în care o traim este darul pe care noi îl facem lui Dumnezeu.” — Michelangelo Buonarroti

„În fata lui Dumnezeu nu exista genii. Dumnezeu nu lucreaza cu genii, ci cu oameni.” — Petre Tutea

 

Va invit sa lecturati si parerea unui medic si nu doar atat: “Pentru Cine are Minte sa ia aminte”

Dumitru Constantin Dulcan„Orice gând negativ ne face rau si noua, si Universului. Stresul poate sa paralizeze sistemul imunitar“

DC DulcanFizica cuantica ne spune ca suntem facuti din fotoni

Dumitru Constantin DulcanIisus are cea mai perfecta acoperire stiintifica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.