Parintele Porfirie Kavsokalivitul ne invata sa mancam sanatos

Zilnic descoperim in ziare, reviste, pe bloguri, in email, la televizor, pe Facebook, la radio, etc o avalansa de sfaturi si avertizari. Unii ne spun pe un ton imperativ sa mancam legume, altii sa nu mancam sare, unii ne forteaza sa bem apa, altii ne explica ce carne sau fructe avem voie sa cosumam, etc.

Nu avem cum sa ii verificam pe cei ce se erijeaza in medici naturisti si altii castiga o paine vorbind despre ceva, orice numai sa isi poata lua salariul. Am avut parte sa vad oameni care au trecut de 90 de ani si sunt sanatosi si curiozitatea m-a facut sa descopar si sa invat cate un picut. As vrea insa sa vedem ce ne sfatuieste parintele Porfirie Kavsokalivitul in legatura cu dieta.

parintele Porfirie

Ideea de baza este ca indiferent ce mananci conteaza extrem de putin daca sufletul iti este Sus cum se spune la Sfanta Liturghie. Adica trebuie sa intelegi ca starea ta sufleteasca este importanta si atunci poti manca si noroi ca tot esti foarte ok.

Dumnezeu este in primul rand interesat de sufletul nostru nemuritor si pe acela vrea sa il pastreze cu adevarat sanatos sau luminos. Trupul este trecator si daca Creatorului ii pasa atat de mult de el il putea face vesnic.

Sa avem incredere ca Dumnezeu stie mai bine decat noi si sa ii lasam pe toti disperatii care ne umplu de sfaturi si ne curata de bani sa vorbeasca in van.

Important este Postul insa. In zilele de Post se curata organismul si in acelasi timp devine mai usor. Cu totii simtim dupa o masa copioasa, dupa sarbatori, etc o moleseala, o somnolenta, etc. Atunci nu mai avem energie deoarece “marele procesator” al trupului, care este stomacul, foloseste o mare parte din energia trupului ca sa “macine” mancarea. Este bine sa pastram un echilibru si sa ii oferim multe legume pentru ca ele se digera repede, au multe vitamine, etc.

ceapa

 

Sa revenim insa la Bunicutul Porfirie.

Citind o carte cu marturii despre minunile parintelui am gasit un pasaj unde vorbeste ca un dietetician. Tot atunci mi-am reamintit de romanii care savureaza ceapa si usturoiul sub diverse forme.

” – Ce de cepe! Ce faceti cu atatea cepe, Bunicutule ?

– Nu schimba vorba! Ce-ti spun eu si ce raspunzi tu! In fine….Ce sa fac cu cepele, fiule ? Exista oare un medicament mai mare decat ceapa ? Stii ce proprietati are ceapa ?

– Cum sa nu stiu ? Are proprietati vasodilatatoare.

– Vezi asadar, ca am dreptate. Cum de stii tu toate astea ? Intr-adevar, ceapa are proprietati vasodilatatoare. E foarte buna pentru inima, pentru vene, pentru tensiunea arteriala, si pentru multe altele. Totodata intareste foarte mult organismul omului. Sa-i spui doamnei Sofia sa o foloseasca mai mult. ( n.r. foto ceapa romaneasca – priviti forma si culorile)

ceapa3

Tot mergand, am ajuns inaintea unui loc cu laptuci, iar parintele Porfirie m-a intrebat:

– Stii in ce vitamine sunt foarte bogate laptucile ?

– Am auzit ca ar contine mari cantitati de Vitamina E!

– Da, exact asa e, precum spui. Sa mancati si multe laptuci.( LAPTÚCA, laptuci, s. f. Planta erbacee legumicola ale carei frunze (dispuse în forma de rozeta, alcatuind la unele varietati o capatâna) sunt comestibile; salata, marula (Lactuca sativa) ). Iar ca sa nu-ti faca rau la stomac, sa fierbi apa si sa le bagi in ea, doar cat sa se inmoaie. Sa le oparesti si apoi sa le mananci. Astfel nu-ti va face rau la stomac. Ia spune-mi, morcovi, mancati ?

salata

– Nu prea mult. Sotia mea, ii foloseste pentru unele mancaruri, eu insa ii evit, fiindca imi fac rau la stomac.

– Ah, nu faceti bine. Trebuie sa mancati multi , foarte multi morcovi, fiindca au vitamina A, care intareste organismul si il apara de o multime de boli. Chiar si de cancer! “( extras din Parintele Porfirie stravazatorul, inaintevazatorul, tamaduitorul – Anarghiros I. Kalliatsos )

morcovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *