Biserica Sfantul Anton – Curtea Veche

biserica sfantul AntonBiserica Sfantul Anton – Curtea Veche din Bucuresti, monument istoric, a fost zidita de Voievodul Mircea Ciobanul, (1545- 1553 si 1558- 1559), probabil in a doua domnie, ca Biserica Domneasca, pe zidurile fostei biserici, inaltata initial de Mircea cel Batran, care a intemeiat si prima Curte Domneasca in Cetatea Dmbovita ( Bucuresti in anii 1398- 1401).

Dupa incendiul din 23 martie 1847 pictura este refacuta de profesorul C. Lecca.

Biserica curtea vecheBiserica Sf Anton3

 

 

 

 

 

Biserica Sf Anton2

Biserica Sf Anton4

 

 

 

 

 

 Trimite felicitari ortodoxe

Ceea ce caracterizeaza acest tip de biserica cu plan triconc, este structura naosului acoperit cu o bolta cilindrica unitara, intrerupta de o turla in dreptul absidelor laterale.

În pronaos, cu prilejul efectuarii sapaturilor de cercetare, au fost descoperite trei cavouri boltite, din zidarie de caramida, toate profanate la data necunoscuta. Cavoul din dreapta pare a fi apartinut lui Mircea Ciobanul, ctitorul bisericii.

Biserica Sf Anton5Biserica Sf Anton

 

 

 

 

 

cross

fresca

 

 

 

 

 

 

Sfântul Antonie cel Mare (251-356), “parintele monahilor”, este poate cel mai popular ascet si socotit a fi începatorul vietii calugaresti. Vestitul parinte al monahismului s-a nascut în satul Coma din Egiptul de Mijloc în anul 251, ca fiu al unor tarani crestini înstariti; aici a învatat sa practice credinta, mergând des la biserica.

fresca2

icoana facatoare de minuni2

 

 

 

 

 

 

Potrivit documentelor oficiale, Biserica “Sfantul Cuvios Antonie” – Curtea Veche este cel mai vechi lacas de cult din Bucuresti. Biserica bucuresteana este cunoscuta pentru icoana facatoare de minuni a Sfantului Cuvios Antonie. In incendiul din 1847, Biserica Puscariei, aflata atunci in vecinatate, a ars, insa, in ruinele sale a fost gasita icoana Sfantului Antonie, care a fost adusa in lacasul de la Curtea Veche.

icoana facatoare de minuni

One comment on “Biserica Sfantul Anton – Curtea Veche

  1. de ce nu vrem sa intelegem vreodata ca o icoana nu face minuni de la ea,ci Dumnezeu facew minuni prin orice lucru sau fiinta umana,nu sa credem ca icoana face minuni si sa incepem sa o pupan sa frecam haine de ia,iar in inima ta se naste pacatul ca icoana face minuni,,Dumnezeu singurul face minuni,el a facut prin apostoli invieri a pus bazele unei vieti curate,tot ce ne trebuie avem ,chear minuni la orice pas….DUMNEZEU SA NE LUMINEZE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.