Cutremurul din Turcia a fost prevazut – 6.7 grade pe Richter

Un cutremur foarte puternic a zguduit noaptea trecuta Turcia si insulele Dodecaese grecesti.

Ieri seara ( joi ) am avut o conversatie scurta cu o cunostinta care se afla acum in Turcia in excursie. Discutia a fost la ora 19.42.

Citez din conversatie ” Toata lumea este panicata aici (Istanbul ). Asteapta un mare cutremur. “

Evident ca i-am spus ca sunt zvonuri, deoarece exista documentare vechi de peste 10 ani care sustin ca seismologii turci asteapta un cutremur foarte mare la Istanbul.. candva in viitor.

Earthquake Turkey predicted

Acum vreo 6 ani discutand cu cineva despre seismele turcesti ne-am amintit ca s-a comentat mult pe baza cutremurului din 1999 care ar fi putut fi prevazut. Seismele din Grecia, Turcia, Sumatra, Italia, etc sunt de suprafata.

Exista precursori – bancuri de pesti agitate sau dispar niciunde, emisii de gaze, lumini ciudate, etc.

Una dintre marturiile despre seismul de noaptea trecuta aminteste de lumini asemanatoare fulgerelor in zone epicentrului.

Alticineva a asociat zgomotul produs de cutremur cu cel produs de aterizarea unui avion.

earthquake turkey predicted3

Sa vedem ce scrie presa despre acest seism

Cutremur cu magnitudinea 6,7 in Turcia si Grecia. Cei doi turisti morti sunt din Turcia si Suedia.

MAE precizeaza intr-un comunicat ca nu au fost, pana in acest moment, solicitari de ajutor din partea romanilor din Grecia sau Turcia, dupa cutremur.
Cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena – (0030) 2106728879 si (0030) 2106744544 si al Consulatului General al Romaniei la Izmir – (0090) 232 4650579 apelurile fiind redirecttonate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call-Center in regim de permanenta.

Oamenii din zonele lovite de cutremur povestesc ca si-au petrecut noaptea afara, sub cerul liber, si le este frica sa se mai intoarca in locurile de cazare.

Epicentrul a fost la 10 kilometri sud de statiunea Bodrum si la 16 kilometri nord-est de Kos.
Primarul din Kos, George Kyritsis, a declarat pentru Reuters ca s-au inregistrat doua decese si mai multi raniti. Victimele se aflau in cladiri vechi, care s-au prabusit, relateaza Associated Press.
Oficialul a dat asigurari ca armata si serviciile de interventie in situatii de urgenta sunt mobilizate si ca, din cauza avariilor la port, feriboturile nu pot opri pe insula. Mai multe drumuri de coasta au fost inundate. protv

 

La Bitetz, o statiune aflata la sase kilometri vest de Bodrum, cutremurul a scos in strada oamenii speriati. Turistii s-au intors, in camerele lor pentru a-si lua lucrurile, dar au preferat sa petreaca noaptea afara.

Grecia si Turcia se afla intr-o zona predispusa la seisme.

Peste 600 de oameni au murit in octombrie 2011, in provincia Van din estul Turciei, in urma unui seism cu magnitudinea 7,2. In 1999, doua cutremure au provocat moartea a 20.000 de oameni in nord-vestul tarii. ziare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.