De ce depinde fericirea noastra?

O noua cercetare sugereaza ca fericirea nu depinde de statut si de bani, ci de cât de admirati si respectati suntem.

Într-o noua lucrare, Cameron Anderson de la Scoala de Afaceri Haas din cadrul Universitatii California a studiat relatia dintre diferite statuturi si senzatia de bine. Ideea studiului are la baza alte cercetari care sugereaza ca statutul socioeconomic ridicat (un venit mare si o educatie aleasa) nu ajuta la atingerea fericirii. Cu toate acestea, multe teorii sugereaza ca statutul social este responsabil pentru fericire.

Acum, Anderson si colegii sai au elaborat o teorie confom careia un statut sociometric mai înalt (care include admiratia si respectul membrilor din grupul de prieteni) ar putea sta la baza obtinerii fericirii.

Pentru a putea testa teoria, Anderson a realizat patru studii. În primul studiu au fost implicati 80 de studenti adunati din 12 campusuri diferite. Statutul sociometric al fiecarui student a fost calculat în functie de pozitia sa în grup. De asemenea, studentii au fost rugati sa raspunda unor întrebari legate de venitul lor si bunastarea sociala. În urma rezultatelor s-a constat ca nu statutul socioeconomic aduce satisfactia, ci cel sociometric. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.