Descoperire inedita în Piatra Neamt: un pandantiv de piatra vechi de 20.000 de ani

Potrivit reprezentantilor Complexului National Muzeal “Curtea Domneasca” Târgoviste, descoperirea, realizata pe santierul paleolitic de la Poiana Ciresului, din Piatra Neamt, se înscrie în traditia Scolii de Cercetare a Paleoliticului care a aparut la Târgoviste “cu mai multi ani în urma”, si întregeste patrimoniul arheologic european, acesta fiind al treilea obiect de podoaba de acest fel descoperit în România.

“Cercetarile din acest an au scos la iveala si alte artefacte de mare importanta pentru întregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul României, dintre care se distinge o lama foarte mare pentru aceasta etapa, de 11 centimetri lungime si câtiva centimetri latime, realizata din silex, cu trasaturi tehno-tipologice particulare.

Ultima descoperire consta dintr-un superb pandantiv din piatra, frumos si complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care apartine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatata prin datari radiometrice prin metoda C-14. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.