Din sfaturile duhovnicesti ale Parintelui Ilarion Argatu de la Mânastirea Cernica

Se tin astfel:
* Luni: pentru orice dorinta, cerere pe care o facem si dorim sa ne fie împlinita (casatorie, serviciu, exame­ne, copii, întelegere în casnicie, ascultare din partea co­piilor si tot ce ne dorim cu binecuvântare de la Dum­nezeu spre binele nostru si al familiei).
* Miercuri: pentru napasta (învinuiri nedrepte la serviciu sau acasa, când esti purtat prin judecati si dreptatea trebuie sa câstige, sa se descopere adevarul ca esti nevinovat, pentru limpezirea situatiei, pentru scoaterea la iveala a adevarului).
* Vineri: pentru farmece, boli, blesteme si dusmani, si în general pentru iertarea pa­catelor celor vii si celor ra­po­sati din neamurile noastre; vinerea facem rugaciuni pen­tru usurarea lor, dar nu numai pentru nea­muri, ci si pentru straini, cunos­tinte sau fosti prieteni care au decedat si pe care astfel îi usu­rezi în viata de dincolo. Pentru raposati dai si pomelnicul cu parastas la trei mânastiri sau, daca a fost foarte pacatos, la sap­te mânastiri, acolo unde se face zilnic sfânta litur­ghie pentru un an de zile. În acest timp postesti si tu vinerile la rând, mai faci de poti si ceva milostenie pentru sufletele lor catre Dumnezeu. Mare pomana faci daca te rogi ca bunul Dumnezeu sa ierte pacatele unui suflet si sa-l scoata din chinurile iadului. Iar pe tine Dumnezeu te va rasplati si în aceasta viata si în cea de dincolo, astfel vei capata îndurare pentru pacatele tale.

Când se ajuneaza în aceste zile de post, se fac si ru­ga­ciuni si se aprind si lumânari care se ard în patru timpi, astfel:
* în zilele de luni si miercuri se aprind câte 7 lumâ­nari;
* vinerea se aprind 9 lumânari care se aseaza în sem­nul sfintei cruci: 3 pentru iertarea pacatelor, 3 pen­tru blesteme, 3 pentru farmece si dusmani vazuti si ne­vazuti, stiuti si nestiuti.
Se mai fac si 40 de matanii, în patru timpi, dupa ruga­ciuni.
Când se tine post negru, asa cum s-a aratat mai sus, hrana pe care ar fi trebuit sa o manânci în acea zi (dar numai hrana de post) sa o dai la un sarac (sau o suma de bani), spunându-ti numele de botez celui ce îi dai milostenie, ca el sa se roage pentru tine.
În zilele de post nu trebuie sa te certi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supara cineva si orice ispite ai avea. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.