Parintele Arsenie Boca (1910 – 1989) a fost un om al lui Dumnezeu. Mase de credinciosi au simtit asta si l-au cinstit ca atare înca de la începuturile sale monahale. În 1945, de pilda, anul în care istoria României s-a frînt, Parintele, care abia avea 35 de ani, fusese tuns în monahism de 5 ani si preotit de 2 ani, deja fusese denumit de credinciosi ”Sfîntul Ardealului”, iar în jurul sau, la Sâmbata de Sus, se constituise o ampla miscare duhovniceasca ce atrasese admiratia lui Dumitru Staniloaie, fostul sau profesor de la Institutul Teologic din Sibiu. Mai departe, Parintele a trecut prin timpul pamîntesc ce i s-a dat într-un chip desavîrsit.
Parintele Arsenie Boca a trecut prin vexatiunile istoriei, prin puscarie, prin interdictia de a mai fi monah, prin bîrfele murdare ale ”colegilor”, prin diversiunile si anchetele Securitatii fara ca acestea sa-l vateme în vreun fel. A rezistat cu eleganta desavîrsita oricarei lovituri, a afirmat tot timpul credinta, a aratat fara o secunda de ezitare Calea si a încercat sa ocroteasca oamenii cu toata puterea sa spirituala. Vreau sa transform lacrimile voastre în bucurie, zicea unora, iar altora le spunea ca e bine ca va muri, pentru ca de dincolo va putea fi de mult mai mare folos oamenilor decît le putea fi de aici. În plus, extraordinara sa carisma duhovniceasca, harul sau pregnant, nu au palit niciodata. si totusi, chiar si asa, fenomenul national al adoratiei lui Arsenie Boca nu se poate explica altfel decît în termenii lucrarii lui Dumnezeu.
Sa ne gîndim putin – de unde stiu oamenii acestei tari cine este si ce poate face pentru ei Arsenie Boca? Toata presa e plina doar de politica si fotbal. Biserica este, în general, pusa la zid în discursul public. Credinta e batjocorita în spatiul civic. Se accepta, cel mult, unele superstitii si strîneste un oarecare interes magia. Dar credinta în Iisus Hristos, nu prea are loc pe agenda publica. Ei bine, se pare ca agenda publica nu are mare legatura cu inima oamenilor pentru ca, în acest context, milioane de români se îndreapta spre Parintele Boca. În toate pangarele din tara, chipul sau în fotografii mai mult sau mai putin naive se vinde exploziv. Cartile care îl pomenesc pe coperta se cumpara masiv. Din ce în ce mai multi români merg la Prislop, la mormîntul Parintelui, sa se roage. evz