Floriile, sarbatoarea celor cu nume de flori care vesteste Pastele

Floriile deschid saptamâna cea mai importanta pentru pregatirile de Paste, asa-numita Saptamâna Mare, de dupa cele 40 de zile de post.

Crestinii praznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfintita icoanele, usile si ferestrele gospodariilor lor si pastrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite cu credinta la tamaduirea diferitelor boli. Oamenii obisnuiesc si sa înfiga aceste ramuri în straturile proaspat semanate, sa le puna în hrana animalelor sau sa le aseze pe morminte. Ramurile verzi simbolizeaza castitatea, dar si renasterea vegetatiei, amintind totodata de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în aceasta zi.

Trimite felicitari ortodoxe si felicitari de ziua numelui

În seara din ajunul Floriilor se organizeaza un pelerinaj sau o procesiune, care porneste de la o biserica si se sfârseste la o alta, în amintirea iesirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul sau spre Ierusalim. Pelerinajul are si rolul binecuvântarii orasului.

Duminica Floriilor este si prilej de a-i sarbatori pe cei care poarta nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brândusa, Lacramioara ori Margareta.

În acest an, Floriile, ca si Pastele, sunt sarbatorite în aceeasi zi de ortodocsi si de catolici. ziua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.