În bucataria traditionala româneasca, leusteanul este indispensabil în timpul primaverii. Fie ca este vorba de delicioasele ciorbe de post, al caror gust sporeste prin frunzele aromate ale leusteanului, sau de bucatele de Paste, unde leusteanul e salvator, deoarece contracareaza toxicitatea ridicata a carnii de miel, acest zarzavat este nelipsit. Apoi, este imposibil sa nu îl remarci în gradina, datorita staturii sale impozante, dar si a verdelui usor albastrui al frunzelor sale lucioase, ca sa nu mai vorbim de aroma lui inconfundabila. În popor, era cunoscut deopotriva ca aliment, dar si ca planta magica, fiind creditat cu puteri extraordinare, de alungare a spiritelor rele.
Nu exista talisman mai puternic împotriva zburatorilor, ielelor si a altor amenintari de dincolo, decât combinatia dintre leustean si iarba creata (un soi de menta de gradina). Din punct de vedere stiintific, principiile active pe care le contine au o puternica actiune terapeutica asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin si a celui imunitar. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, când este dozat corespunzator, si un remediu eficient într-o multitudine de boli. formula As