Furtuna la palat – Wind of the Palace

Furtuna la palatDupa succesul inregistrat cu serialul Giuvaierul palatului – Dae Jang-geum, Tvr a programat o alta productie coreeana – Furtuna la palat – Wind of the Palace.

“Coreea secolului al XVIII-lea. La palatul regal este mare agitatie! Împaratul Lee Sun, cu o minte luminata si idei democratice, ravaseste prin ordinele sale statica lume coreana, împietrita parca într-un ev mediu tîrziu.”

Protv magazin

 

Comentati pe forum

One comment on “Furtuna la palat – Wind of the Palace

  1. Serialul Furtuna la palat este ispirat din istorie, din perioada celui de-al 21 lea, respectiv al 22 lea rege al dinastiei Joseon.
    Pentru a înțelege mai bine filmul, am să fac o scurtă prezentare a istoriei acelor vremuri:

    După invazia din Manchuria, dinastia Joseon a cunoscut o perioadă de 200 de ani de pace. Regele Yeong Jo (bunicul lui San din Furtună la palat) și regele Jeong Jo (împăratul San) au adus o nouă renaștere a Dinastiei Joseon.

    Regele Yeong Jo (1694-1776) a condus în anii 1724-1776, și a gost al 21 lea rege al dinastiei Joseon. Regele a fost un monarh Confucian și se spune că ar fi avut o mai mare cunoaștere a clasicilor decât oficialii săi. În timpul domniei lui Yeong Jo și a nepotului său Jeong Jo, confucianismul a cunoscut apogeul și a fost și o redresare economică după războaiele din secolele XVI și XVII. Singurul incident negativ din timpul domniei sale este uciderea fiului său, prințul moștenitor Sado. Cel mai probabil, Sado suferea de boli psihice; ucidea aleatoriu oameni din palat și era un deviat sexual. Yeong Jo a refuzat să-și ucidă fiul cu propriile mâini, iar Sado refuză să mai asculte de ordinele tatălui său. Într-o zi călduroasă de august, 1767, prințul Sado a fost închis într-un cufăr de orez și după 8 zile a murit.
    Nouă ani mai târziu, Yeong Jo moare și nepotul său, care este fiul lui Sado, devine rege. Yeong Jo este înmormântat la mormântul dinastiei de la Donggureung.
    Yeong Jo este primul care ia măsuri împotriva activităților romano-catolice din țară iar în 1758, elimină oficial catolicismul, deoarece îl consideră o practică rea.

    Regele Jeong Jo (1752-1800) a fost al 22 lea domnitor al dinastiei Joseon din Corea. El a făcut numeroase încercări de a reforma și de a îmbunătății țara. el l-a precedat pe bunicul lui, regele Yeong Jo (1724-1776) și urmat de fiul său regele Sun Jo (care a domnit între anii 1800-1834). El este considerat unul dintre cei mai de succes și vizionari regi ai dinastiei Joseon, alături de regele Sejong.
    Primii ani:
    A fost fiul prințului Sado, Mama sa, Lady Hyegyeong, a scris o autobibliografie, Memoriile lui Lady Hyegyeong, cu detalii despre viața ei. Această carte reprezintă o sursă importantă de informații. Hong Guk-Yeong, un politician controversat, îl sprijină puternic, însă este expulzat din cauza dorinței sale de putere. Jeong Jo a mutat curtea la Suwon pentru a fi mai aproape de mormântul tatălui său, căruia încearcă să-i șteargă numele pătat. El a cosntruit Hwaseong fortress pentru a păzi mormântul, acum este patrimoniu UNESCO.
    Renașterea:
    Regele Jeongjo a încercat să controleze toți oamenii politici ai întregii națiuni, și a făcut diferite reforme, printre care construirea unei biblioteci imperiale. Cu toate acestea, scopul lui era de a îmbunătății poziția culturală și politică a dinastiei joseon și de a recruta ofițeri talentați care să conducă. A avut numeroase inițiative sociale îndrăznețe, și reintregarea socială a celor excluși.
    Moartea:
    El a primit titlul de mare istoric. Moare pe neașteptate în 1800 dintr-un motiv misterios. Astăzi există numeroase cărți cu privire la moartea acestuia. este înmormântat cu soția sa la mormântul regal din Geonneung în orașul Hwaseong.
    Familie:
    • Tată: Prințul moștenitor Sado (사도세자, 1735-1762)
    • Mamă: Prințesa moștenitoare Heongyeong/ din clanul Pyeongsan Hong (1735-1815)
    • Consoarte:
    1. Regina Hyoui din clanul Kim (1753-1821)
    2. Consoarta nobilă regală Wonbin din clanul Pyeongsan Hong (1766-1779)
    3. Consoarta nobilă regală Hwabin din clanul Yun (1765-1824)
    4. Consoarta nobilă regală Uibin din clanul Seong (1753-1786)
    5. Consoarta nobilă regală Su-Ki din clanul Park (1770-1822)
    • Copii:
    1. Prințul Sanggye (1770-1786), fiul adoptiv al consoartei nobile regală Won din clanul Hong.
    2. Prințul moștenitor Munhyo (1782-1786), singurul fiu al consoartei nobile regală Ui din clanul Seong.
    3. Succesorul regal (1790-1834), singurul fiu al consoartei nobile regală Su din clanul Park.
    4. O fică a consoartei nobile regală Ui din clanul Seong
    5. Prințesa Sukseon (1793-1836) singura fiică a consoartei nobile regală Su din clanul Park.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.