In desert a aparut un lac

Oamenii de stiinta privesc cu uimire la un fenomen ciudat care s-a petrecut in Tunisia. Ciobanii din zona au gasit in mijlocul desertului, la 25 kilometri de Gafsa, un lac cu apa dulce si curata.

Localnicii sunt fericiti si au transformat lacul intr-o zona de relaxare si agrement in timp ce oamenii de stiinta inca cauta explicatii ale fenomenului.

gafsa lake

Lacul are o adancime de 20 de metri. Misterioasa “aparitie” si-a schimbat culoarea din tourquoise in verde datorita algelor care au aparut intre timp, noteaza si presa straina. Este posibil ca aparitia inedita sa se datoreze unor miscari seisme care au produs o crapatura in rocile subterane.

gafsa4

Lacul a aparut din senin ca un miraj al desertului, acum era o intindere nesfarsita de nisip si deodata oglinda unei intinderi de apa a inceput sa straluceasca in mijlocul pamantului sterp.

gafsa lake2

Gafsa

Desi autoritatile au avertizat localnicii ca apa ar putea fi radioactiva, contaminata cu diverse substante nocive, poate contine bacterii periculoase, etc nimeni nu a ascultat. Oamenii au inceput sa sara in apa si sa se balaceasca nestingheriti.

Ciobanii au descoperit lacul acum 3 saptamani si sunt de parere ca suprafata apei are o intindere de aproximativ un hectar.

gafsa3

Exista unele teorii conform carora canionul a strans apa de ploaie si astfel s-a format lacul.

gafsa7

Conform estimarilor brute, volumul rezervorului este de aproximativ 1 milion de metri cubi, care sunt distribuite pe suprafata mai mare de 1 hectar. Oamenii de stiinta nu pot da o explicatie a modului in care aceasta cantitate de apa a putut sa apara brusc la suprafata.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara citarea sursei.

gafsa6

gafsa5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.