Învierea Domnului la Schitul Prodromu

În Saptamâna Sfintelor Patimiri ale Mântuitorului Hristos, la Prodromu, Deniile se fac în fiecare noapte, de la ora 3 pâna la ora 6 dimineata. Luni, marti si miercuri se citesc la Ceasurile al treilea, al saselea si al noualea, Stâlpii Evangheliilor, adica cele patru Evanghelii împartite în noua parti. În Joia Mare se face Sfântul Maslu dimineata si apoi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unita cu Vecernia de la ora 12, când majoritatea calugarilor se împartasesc cu Sfintele Taine. Din aceasta zi si pâna în duminica Învierii, monahii nu mai manânca nimic. În Vinerea Mare, se citesc Ceasurile Împaratesti si nu se savârseste nici o Liturghie. Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf sau Aer se face seara, iar Prohodul Domnului începe de la ora 22. Sâmbata dimineata, de la ora 10, se fac Ceasul al noualea si Vecernia Sfintei Învieri, care este unita cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. „Cine vrea sa manânce, în Sâmbata Mare se da o masa la ora 15, fara ulei, însa majoritatea calugarilor postesc pâna duminica, când se împartasesc din nou cu Sfintele Taine. În aceasta perioada, ascultarile sunt mai putine, toti ne pregatim sa fim cât mai curati cu trupul si cu sufletul si ascultarile se limiteaza numai la cele gospodaresti, la curatenie, la trapeza, cu primirea pelerinilor si, bineînteles, cu participarea la sfintele slujbe“, spune parintele Paisie.

În noaptea de Înviere, slujba începe la ora 24, se trage clopotul mare pentru adunarea parintilor în biserica, se citeste Canonul Sfintelor Pasti din Penticostar, urmat de citiri din Faptele Sfintilor Apostoli pâna la ora 1, când iese preotul cu Sfânta Lumina. Se înconjoara biserica de trei ori si dupa aceea se intra în biserica si continua slujba Învierii pâna pe la ora 6. Dupa aceea urmeaza masa, când se serveste un peste, legume, o salata, un ou, o felie de brânza, cozonac si un pahar de vin. De aici se merge la chilie pentru odihna, fiindca la ora 14 începe Vecernia numita si Învierea a Doua.

Asadar, pregatirea si întâmpinarea Învierii Domnului, în Muntele Athos, se face în mod desavârsit. Calugarii atoniti traiesc fiecare zi pentru înviere. Mai ales acum în Sfântul si Marele Post. Mereu cu gândul la marea bucurie a praznicului Învierii, monahii lupta neîncetat pentru învierea sufletului. lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.