Acum peste 4.000 de ani, in jurul lacului Titicaca, triburile de indieni vorbeau o limba denumita Aymara. O limba complexa cu o gramatica complicata, Aymara nu s-a schimbat si a ramas pana astazi.
Fenomenul este unic, specialistii fiind impresionati de faptul ca limba nu a “adoptat” cuvinte noi si concepte.
Pentru a da o mana de ajutor la studiul lingivtic a fost chemat si un informatician . Ivan Guzman de Rojas a studiat matematica aplicata si a fost inginer si profesor la Universitatea La Paz. Ca hobby el a dezvoltat un program de traducere multilingue care a fost prezentat in 1985 la Washington.
Originea sistemului ATAMIRI-MT dateaza din martie 1979 cand inginerul Ivan Guzman de Rojas a scris un studiu despre problemele lingvistice de comunicare ale poporului Aymara. Publicate in 1983 si 1985 versiunile au fost in spaniola, engleza si franceza, De Rojas demonstrand caracteristica algoritmica a sintaxei din limba Aymara.
Guzman de Rojas auzise vag de limba vorbita langa Titicaca si a decis sa ii studieze structura. A gasit in biblioteca universitatii un dictionar scris de un misionar spaniol iezuit, Louis Burton.
Pe parcursul studiului a observat o structura clara a cuvintelor, lipsa de verbe neregulate conjugate si o logica pe trei nivele surprinzatoare, ce explica cele mai comune concepte.
De exemplu: in limbile indo-europene exista concepte bivalente – adevarat/fals, pozitiv/negativ, etc.
Nu exista verb care sa aprobe sau sa nege, care sa nu fie necesar. Cu alte cuvinte in limbile moderne si structurile sintactice conventionale se folosesc prepozitii si adverbe, in timp ce limba Aymara realizeaza acestea cu sufixe organizate logic, usor de aliniat intr-un tabel matematic.
Guzman de Rojas a ramas surprins si a facut o descoperire uimitoare: Aymara este creat in acelasi mod ca si limbajul de programare pentru calculator.
Principiile de proiectare a limbilor artificiale sunt cunoscute de mult timp, un exemplu fiind esperanto, dar “limbajul sintetic” aparut in antichitate este un mister.
Guzman de Rojas a invatat limba Aymara si a descoperit astfel ca nu are nimic in comun cu limba antica a incasilor – Quechua. Aymara este un limbaj artificial introdus cu forta in sintaxa “logica in 3 dimensiuni”.
Calculand algoritmul matematic dupa care functioneaza Aymara, Guzman de Rojas a creat un program de calculator ce foloseste o limba veche pentru a traduce simultan in alte limbi.
Din 1986, un calculator folosind limba Aymara traduce documente tehnice si juridice din limba spaniola in limba engleza la Biroul Comisiei de la Canalul Panama.
Acest computer uimitor, poate traduce un document de 60.000 de cuvinte cu o precizie de 80% in doar o ora. Produsul final trebuie sa fie apoi analizat de catre un traducator.
Aceasta este o dovada puternica ca limba nu a venit de grohaitul oamenilor din caverne ci este un cadou primit in dar de la fiinte inteligente.
Guzman de Rojas a creat o traducere din spaniola in Aymara si invers. Apoi el pune o intrebaresi traducerea se face imediat in olandeza, maghiara, rusa,franceza, germana, japoneza, italiana, suedeza, etc.
O versiune a programului a fost testata cu succes si la Universitatea Cambridge dar Guzman de Rojas refuza sa dezvaluie secretul sau sa breveteze programul.
Desi mecanismul de traducere este simplu Guzman de Rojas a petrecut 20 de ani pentru a-l descifra. In 10 minute programul poate traduce 300 de pagini de text in limba spaniola, engleza sau oricare alta.
Intrebarea ramane totusi – cine a creat limba Aymara si de ce?
Guzman de Rojas sugereaza ca in jurul Lacului Titicaca a trait candva o civilizatie foarte avansata care detinea secretele comunicarii. In definitiv ce este un calculator ? Simularea creierului uman.
Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.