Mormintele uriasilor din Sardinia

Situata in vestul Italiei, scaldata de apele cu sclipiri de safir ale Mediteranei, Sardinia este o insula plina de mistere. Insula apartine Italiei si este faimoasa pentru clima mediteraneana si multimea de turisti ce o viziteaza anual.

In 1979 resturi umane au fost gasite datand din 150.000 î.Hr. Din perioada neolitica si pana la Imperiul Roman, civilizatia nuragica a luat o forma in insula. Si astazi mai traiesc mai mult de 7.000 de Nuraghe.

sardinia-04

Costructiile de tip Nuraghi au aparut in Sardinia intr-o perioada nedeterminata cu exactitate, dar nu mai timpuriu de mileniul VI î.Hr.. Unele elemente au fost datate aproximativ 3.500 î.Hr., dar se presupune ca majoritatea acestor constructii au fost ridicate la mijlocul epocii bronzului si la sfarsitul acestei perioade.

Conform arheologului italian Massimo Pallottino, cercetator ce se ocupa cu studiul preistoriei italiene, civilizatia nuragica a creat cea mai avansata si cea mai monumentala cultura arheologica din tot bazinul vestic din Marea Mediterana.

Nuraghe5

Se pare ca misterioasele constructii din Sardinia pot fi comparate fara dificultate doar cu piramidele egiptene. Cu peste 4.000 de ani î.Hr., locuitorii insulei au construit structuri circulare uriase fara a folosi materiale de fixare a pietrelor.

Inginerii antici au format cercuri concentrice perfecte, reduse simetric in partea de sus. Oamenii de stiinta moderni nu au gasit inca explicatii clare, care sa demonstreze cum au putut stramosii nostri sa faca astfel de constructii.

Nuraghe7

In intreaga insula exista numeroase astfel de formatiuni misterioase. Exista multe constroverse in lumea stiintifica si astfel de constructii originale nu se mai gasesc in alte locuri din lume. Intr-un alt articol spuneam ca stramosii nostri par a fi avut o adevarata fobie pentru cladirile megalitice desi nu dispuneau de tehnologia noastra de astazi.

Initial s-a crezut ca Nuraghe foloseaua ca sanctuare dar legendele bastinasilor vorbesc despre giganti care se ascundeau in spatele zidurilor groase.

Exista in jur de 8.000 de astfel de turnuri pe insula, unde s-ar fi putut ascunde in jur de 25.000 de oameni. Exista unii cercetatori care spun ca au existat peste 20.000 de astfel de turnuri, multe dintre ele fiind insa distruse.

Nuraghe4

Daca luam in considerare potrivirea exacta a pietrelor si timpul scurs de la ridicarea acestor constructii, ne putem imagina ca un inginer preistoric ar putea preda fara probleme la orice universitate din lumea moderna.

In 1949 un intreg sat Nuraghe a fost descoperir printre dealuri, dupa ce a stat mii de ani ascuns de privirile curiosilor. Unele turnuri au forma conica si pot ajunge la 25 de metri inaltime, sunt realizate din blocuri mari de piatra ( cu ce o ciopleau oare ?!? ), cercuri fiind suprapuse peste alte cercuri, fara liant. Toate constructiile se bazeaza pe imbinarea perfecta a blocurilor de piatra astfel incat sa reziste structura.

Secretul arhitectilor antici consta in imbinarea a diferite marimi de roca pentru a realiza turnurile.

Nuraghe

Intrarea principala se afla amplasata spre sud, urmata de un scurt coridor larg prin care se face legatura cu incaperea principala. Unele camere au avut tavane boltite.

Unii istorici sunt de parere ca primii locuitori au ajuns acolo acum 10.000 de ani. Bastinasii vorbesc tribul ShardanaoSerden, tradus prin “Popoarele Mari” care in timpuri stravechi s-au batut cu civilizatiile stravechi din Egipt sau Orientul Mijlociu.

Nuraghe8

Scopul constructiei de Nuraghe ramane un mister pentru istoricii moderni. S-a presupus ca aceste constructii erau temple de cult, locuinte, adaposturi pentru santinele, mausolee pentru vechii egipteni ce au navigat in zona, morminte ale nobililor, etc.

Daca Nuraghe au fost locuri de ingropaciune, de ce nu au fost gasite ramasite sau comori se intreaba cercetatorii ?!?

Daca erau un complex de locuinte de ce nu erau mai practice ?!? Se poate presupune ca au servit drept fortificatii pentru a proteja membrii tribului de dusmani. Nu erau totusi prea multe astfel de turnuri ?

Daca primii invadatori au aparut abia la 1.000 de ani dupa constructia Nuraghe, ce premonitii sau profetii sa fi avut oamenii acelor timpuri ca sa faca astfel de turnuri.?!?

Nuraghe2

Exista legende locale care spun ca Nuraghe a servit ca mormant, uriasilor. Unii martori spun ca au vazut astfel de ramasite dar speologii si oamenii de stiinta nu au gasit nimic.

Mai multi cercetatori italieni sunt de parere ca aceste constructii aveau scop religios iar alti cercetatiri spun ca ar fi fost utilizat in astronomie.

Cel mai faimos si impresionant Nuraghe din Sardinia – este Su-Nuraxi, care se afla in apropierea orasului Barumini. In Nuraghe a fost descoperit un “castron ” neobisnuit, sculptat intr-o singura piatra, o pereche de coarne, etc nimic concludent insa.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Nuraghe3

Nuraghe1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.