Parlamentul Cataloniei a votat independenta fata de Spania / Senatul spaniol a votat, la scurt timp, ca Madridul sa preia controlul direct al regiunii

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezolutie care declara ca regiune devine un “stat independenta sub forma unei republici”, inainte de a intona imnul partizanilor independentei, in absenta celei mai mari parti a deputatilor de opozitie, scrie AFP. Zeci de mii de catalani aflati pe strazile Barcelonei au izbucnit in urale.

Rezolutia cere executivului catalan sa negociere recunoasterea republicii in strainatate, in conditii in care niciun stat nu si-a manifestat sprijinul pentru separatisti.

Aceasta rezolutie afirma ca se constituie “o republica catalana, ca stat independent si suveran, de drept, democratic si social”.

Catalonia nu este la primele tentative de rupere de guvernul central. Dar executivul sau nu a ajuns niciodata atat de departe. Ultimul episod vine de acum 80 de ani.

In 1934, in 6 octombrie, presedintele guvernului autonom al Cataloniei, Lluis Companys, proclama un “stat catalan in cadrul unei republici federale a Spaniei”.

Raspunsul guvernului central nu s-a lasat asteptat: comandantul militar din Catalonia a proclamat starea de razboi. Confruntarile s-au soldat cu 46 pana la 80 de morti, potrivit diferitilor istorici. hotnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.