Patriarhul Kirill al Moscovei a ajuns la Bucuresti

Patriarhul Kirill al Moscovei si al Întregii Rusii a ajuns joi la Bucuresti si a adus cu el moastele Sfântului Serafim de Sarov, care vor fi depuse la Biserica Rusa din Capitala.

Preafericitul Parinte Patriarh Kirill a ajuns la Bucuresti, joi, la ora 16.45, si a transmis un scurt mesaj Patriarhului Daniel si ortodocsilor români. Aceasta este a doua vizita a Patriarhului Moscovei în România, prima datând, dupa cum a spus, ”din secolul trecut”.

”Am onoarea sa îl felicit la Bucuresti pe fratele meu Parintele Patriarh Daniel, cu ocazia a 10 ani de la botezarea lui ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, a spus Patriarhul Moscovei. digi24

Trimite felicitari cu Sfantul Serafim de Sarov

Patriarhul Kirill: Fie ca legaturile dragostei dintre Biserica Rusiei si a României sa se întareasca continuu

Despre cei doi sfinti, Sfântul Serafim si Sfântul Dimitrie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a spus ca au în comun sfintenia ca dar al Sfântului Duh pe care l-au cultivat prin credinta statornica, dar si faptul ca moastele celor doi sfinti cuviosi au traversat perioada grea a dictaturii comuniste.

Moastele Sfântului Serafim de Sarov au fost confiscate de regimul comunist în 1926 si ascunse prin diferite muzee pâna li s-a pierdut urma. În 1991 au fost gasite si daruite Bisericii Ortodoxe a Rusiei, a subliniat Patriarhul Daniel.

Patriarhul României a amintit si de atitudinea ostila Bisericii Ortodoxe Române din timpul comunismului, evidentiind ca în 1989 Nicolae Ceausescu a interzis organizarea hramului Sfântului Dimitrie, iar Patriarhul Teoctist, desi supus presiunilor politice, nu a mutat departe moastele Sfântului Dimitrie, ci le-a dus la Biserica Sf. Nicolae Vladica în vecinatatea Catedralei Patriarhale.

La doua luni dupa aceasta umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie, în 22 decembrie 1989, regimul comunist condus de Nicolae Ceausescu s-a prabusit, iar românii credincio?i strigau pe strazile Bucurestilor: Cu noi este Dumnezeu!, a subliniat Preafericirea Sa.

În încheierea cuvântului sau, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit despre faptul ca sfintii, prin exemplul vietii lor, ne conduc catre Împaratia Cerurilor.

Sfintii lui Dumnezeu sunt dascalii cei mai siguri si prietenii cei mai apropiati ai oamenilor pentru ca ei sunt prietenii cei mai aproiati ai lui Dumnezeu, a spus Preafericirea Sa. În fata tentatiei de secularizare, sfintii ne învata ca daca uitam pe Dumnezeu uitam scopul sfânt al vietii pe pamânt, cautarea Împaratiei Cerurilor.

La rândul sau, Patriarhul Moscovei si al Întregii Rusii, Preafericitul Parinte Kirill a multumit pentru invitatia de a vizita România si a vorbit despre evlavia de care se bucura Sfântul Serafim de Sarov în rândul credinciosilor ambelor Biserici. basilica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.