Planeta cu trei sori. Are trei rasarituri si trei apusuri.

Planeta îndepartata, localizata la peste 320 ani lumina de Pamânt, nu se asemana cu nici o alta planeta cunoscuta de omenire.

Daca cineva ar locui pe aceasta planeta, desi cercetatorii se îndoiesc ca ar putea sustine viata, ar experimenta lumina solara constanta sau ar putea admira trei rasarituri si trei apusuri, în functie de sezon, care dureaza mai mult decât viata unui om.

Orbita planetei veche de 16 milioane de ani este unul dintre cele mai mari sisteme cu mai multe stele. Conform declaratiilor cercetatorilor, planeta este destul de stabila. În mod normal, atractia gravitationala complexa de la mai multi sori într-un sistem cu aceste particularitati ar putea duce la o orbita instabila.

,,Am fost surprinsi sa descoperim o planeta într-o orbita asa de mare, care sa fie influentata de toate cele trei stele,” a declarat astronomul Daniel Apai, de la Universitatea din Arizona, unul dintre coautorii studiului.

Planetei îi ia în jur de 600 de ani pentru a orbita în jurul soarelui sau principal. De când a fost descoperita planeta, acum un an, astronomii au vazut doar o mica miscare eliptica a orbitei sale. Probabil planeta orbiteaza în jurul celei mai puternice stele, etichetata ca steaua A.

,,În putinele sisteme în care s-au descoperit mai multe stele, planetele erau dispuse foarte aproape de una dintre stele si la mare departare de celelalte, asadar orbita planetei era dominata de o singura stea,” a adaugat astronomul. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.