Reactor nuclear vechi de 2 miliarde de ani ?

Era anul 1972 cand un grup de oameni de stiinta francezi care examinau minereu de uraniu provenit din Gabon, Africa au facut o descoperire uimitoare – un reactor nuclear natural.

Mina Oklo arata ca de acolo s-a extras uraniu si a functionat ca un reactor nuclear timp de … 500.000 ani.

gabon4

Daca ar fi sa ne luam dupa ce am invatat probabil ca maimutele, dinozaurii si probabil niste reptile inteligente aveau nevoie de electricitate ca sa nu calce prin gropi dupa apusul soarelui.

Lasand gluma deoparte ar fi interesant de stiut cine stia atata chimie si nu numai acum 2 miliarde de ani ?

nuclear

Oamenii de stiinta vor fi nevoiti sa rescrie istoria evolutiei umane dupa ce o echipa de specialisti israelieni de la Universitatea din Tel Aviv a scos la iveala ramasitele unui om cu incredibila varsta de 400.000 de ani. Pana in prezent, teoria evolutionista sustinea ca Homo Sapiens a aparut in Africa in urma cu aproximativ 200.000 de ani, acesta migrand catre Europa si Asia prin Orientul Mijlociu.” sursa

Sa fi fost matusile lui Home Sapiens sau vreun bunic al lui australopitecus ?

Stiu ca este greu sa accepti ca “Dumnezeu” sau cum doresc unii sa il numeasca a creat lumea dar si mai caraghios este sa ne explici mereu cum am pierdut noi 2 cromozomi in timp ce evoluam din maimute. (Maimuta are 48 cromozomi iar omul 46 ).

Sa revenim insa la “oile” noastre – reactorul nuclear care sfideaza tot ce stiam pana acum.

gabon3

Fizicienii au descoperit ca anomalia provenea din Gabon, o exploatare numita Oklo, situata în apropierea orasului numit Franceville, o zona bogata în uraniu, pe care expertii îl considerasera zacamânt. Totusi uraniul din zona continea foarte putini izotopi de uraniu-235, un fenomen care nu putea fi natural.

Problema a cauzat foarte multe controverse printre oamenii de stiinta, care nu puteau explica fenomenul. Un asemenea procent scazut de U-235 se poate gasi numai în materialul rezultat dupa folosirea în interiorul reactoarelor nucleare moderne.

Un reactor nuclear are nevoie de U-235 în proportie de 3,5% pentru a asigura o reactie sustenabila în timp. Dupa folosirea izotopilor U-235 în timpul reactiei nucleare, concentratia de U-235 scade dramatic, sub 0.7%.

Pentru a complica lucrurile pentru savanti, minereul de la Oklo continea numeroase urme ale procesului de fisiune nucleara – izotopi de zirconiu, ytriu, neodim, xenon si ceriu.

Gabon

Datorita multitudinii dovezilor care sugerau un proces de fisiune nucleara, savantii au început sa caute la Oklo un reactor nuclear care ar fi putut procesa zacamântul. Într-un târziu savantii au realizat ca reactorul era format chiar din stratul de zacamânt subteran, împreuna cu stratul de roca poroasa si cel de pânza freatica alaturate.

Când un neutron se loveste de un atom de U-235, atomul se împarte producând doua nuclee mai mici si câtiva neutroni cu energie mare. Acesti neutroni, lovesc mai departe alti atomi de U-23, iar daca sunt încetiniti, produc o reactie în lant. Daca exista prea multi neutroni si atomi de U-235, procesul poate cauza o explozie nucleara. Daca sunt prea putini, reactia nu e sustenabila. Daca nu sunt incetiniti, iarasi, reactia se opreste.

Pentru a tine procesul în parametri, neutronii sunt încetiniti cu ajutorul unor substante – apa grea în principiu, grafit, în reactoarele moderne, dar si apa, etc. O componenta importanta a oricarui reactor natural este agentul de moderare.

În cazul reactorului de la Oklo, acest agent era apa. La Oklo uraniul-235 a fost depus într-un strat de gresie de catre apa care se infiltra de deasupra. Stratul de uraniu a început sa produca neutroni, care generau o reactie în lant. Daca reactia încingea stratul de gresie, apa se evapora producând aburi, nu mai modera neutronii si reactia înceta. Când se racea, gresia permitea apei sa se infiltreze din nou, iar reactia reîncepea.

Reactoarele de la Oklo operau în cicluri, spun cercetatorii, care au reusit sa determine chiar durata ciclurilor, dupa analiza izotopilor de xenon -produs secundar al fisiunii – care au fost prinsi în în gresie. Reactorul avea 8 cicluri zilnice, de 30 de minute fiecare, urmat de o oprire timp de 2h 30 minute, timp în care stratul se racea.” sursa

Gabon1

O descoperire surprinzatoare în ceea ce priveste reactorul Oklo este ca, spre deosebire de reactoarele noastre de fisiune care produc deseuri toxice semnificative pe care nimeni nu vrea sa depoziteze, natura a eliminat deseurile toxice în conditii de siguranta. Conform cercetatorilor din cadrul Washington University reactorul natural a retinut în deplina siguranta deseurile toxice (Xe si Kr-85) prin intermediul unui compus chimic, aluminofosfat:

„Este fascinant sa descoperim ca o reactie nucleara naturala poate atinge conditiile critice si ca ea este, de asemenea, capabila sa depoziteze propriile sale deseuri”.

În final trebuie sa remarcam ca este linistitor sa stim ca în prezent concentratiile de U-235 care apar în mod natural nu permit aparitia sau sustinerea unui reactor nuclear de fisiune. Deci, desi poate într-o zi se va produce o alta catastrofa de genul celei de la Cernobîl, cel putin vom sti ca este doar din vina noastra.” sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.