Statuia lui Decebal – Dunare

capul lui DecebalStatuia regelui dac Decebal este o statuie înalta de 55 m, aflata pe malul stâncos al Dunarii, între localitatile Eselnita si Dubova, în apropiere de orasul Orsova, România.

Statuia îl reprezinta pe Decebal, ultimul rege al Daciei si este sculptata într-o stânca. Este cea mai înalta sculptura în piatra din Europa.

Locul realizarii sculpturii este în apropiere de orasul Orsova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunarii, unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.

Decebal1Decebal2

 

 

 

 

 

 

Ideea construirii acestei statui i-a apartinut omului de afaceri român Iosif Constantin Dragan, un controversat istoric amator, si a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinisti sa o termine, realizarea ei costându-l pe Dragan, în final, peste un milion de dolari.

Decebal3Decebal4

 

 

 

 

 

 

Executarea acestei lucrari s-a desfasurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înaltimi, caldura si vipere. Pe pontonul din golful Mraconia unde se afla cea mai mare sculptura în piatra din Europa se poate ajunge doar cu barca. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tona de dinamita.

Decebal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.